6. oktobar 2021.6. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja / Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić

Foto: Glas Podrinja / Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u Šapcu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić u obišli su radove na novom mostu na Savi kod Šapca, koji je deo buduće brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Nakon obilaska radova na pomenutoj deonici u Gradskoj kući organizovan je radni sastanak gradonačelnika Šapca dr Aleksandra Pajića sa predstavnicima ministarstva.

-Zadovoljstvo je što smo sa ministrom razgovarali o aktuelnim pitanjima kada je infrastruktura u pitanju. Grad će svojim budžetom i uštedama koje smo ostvarili u prvih devet meseci izgraditi oko 15 kilometara putne infrastrukture, a resorno ministarstvo novih 15 kilometara. Ovo je veliki doprinos za meštane šabačkih sela i zanači da će ostati na selu i imati mogućnosti slične kao i u gradu. Pokazujemo da je pravo partnerstvo sa svojom državom moguće i na delu to pokazujemo. Obećano sugrađanima ćemo ispuniti - naveo je gradonačelnik Šapca.
Foto: Glas Podrinja / Obilazak radova na mostu na Savi

Partnerstvo Grada i Republike


Ministar Momirović je istakao da će Vlada Republike Srbije nastaviti sa izgradnjom puteva, kako onih od nacionalnog značaja, tako i lokalnih.


-Zahvalio bih se gradonačelniku Pajiću na velikoj podršci prilikom izgradnje koridora od Rume do Šapca. Veoma brzo započinjemo sa gradnjom dela ka Loznici. Možemo da vidimo koliko benefita će to doneti svim građanima Šapca - rekao je ministar Momirović nakon sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave koji je ocenio kao produktivan.

-Tokom razgovora pokušali smo da lociramo sva pitanja koja možemo da rešimo, ne samo sada, već i u narednom periodu. Potrebno je da odmah počnemo sa radom kako bismo nadoknadili izgubljene godine. U pitanju je 30 kilometara putne mreže, 11 potpuno novih puteva, ali i rekonstrukcija postojećih. To je nešto što će građani Srbije i Šapca veoma brzo videti kao rezultat. Kada je reč o investicijama, 50 odsto troškova investicije će snositi Grad Šabac, a 50 odsto Putevi Srbije. Ono što moramo da rešimo je put od Šapca ka Ceru i to je velika investicija, jer nije mala deonica. Potrebno je da naredne godine započnemo sa tim radovima kao bi bili finalizovani do kraja te godine. Često smo fokusirani na koridore, auto puteve, jer oni omogućavaju velikim kompanijama dolazak u zemlju i samim tim zapošljavanje ljudi, što dovodi do povećanja standarda. Ipak, ako zaboravimo na lokalne puteve, to znači da zaboravljamo da živimo u 21. veku. Do svakog domaćinstva će doći put, samo je potrebno malo strpljenja - dodao je ministar naglašavajući da se partnerstvo Grada ogleda u izgradnji koridora od Rume. Uveren je da će benefite vrlo brzo uočiti svi građani.

-Vlada Republike Srbije je dala značajnu direktnu novčanu pomoć Gradu Šapcu. Iako nije u pitanju mali iznos građani to ne mogu da vide u prvom trenutku, ali kroz puteve koji će proći kroz 11 Mesnih zajednica oni će moći da vide šta znači sinergija lokalne samouprave i Vlade. Dužni smo da građanima obezbedimo puteve i mi ćemo to uraditi uz poštovanje utvrđene dinamike za koju imamo snagu zahvaljujući ekonomskim reformama.

Zavštetak radova pre roka


Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić pohvalio je saradnju sa Gradom koji je učestvovao u realizaciji ključnih elemenata na izgradnji projekta auto puta Šabac-Ruma i brze saobraćajnice Šabac-Loznica, uključujući i most na Savi.

-Vrhunsko razumevanje i podrška u svim segmentima i fazama realizacije projekta. Most preko Save će biti završen znatno pre roka. Mi ćemo završiti radove do kraja 2022. godine. Planiramo da deonicu auto puta završimo do sredine 2023. godine. Na sastanku je dogovoreno da do završetka tih radova izvršimo rekonstrukciju puta koji će povezati petlju na kraju mosta u dužini od pet kilometara kao ključni deo saobraćajnice za Šapčane. Nakon toga nastavljamo rekonstrukciju državnog puta ka Sremskoj Mitrovici - rekao je o Antić o planiranim rokovima u narednom periodu.

-Kamp odakle se vode sve projektne aktivnosti na izgradnji mosta preko Save će nakon završetka radova ostati na istoj lokaciji i može biti idealan za novu industrijsku zonu kao poziv za novog investitora. Kao što se može videti radimo partnerski i verujemo da će se multiplikovati benefiti -naglasio je direktor Koridora Srbije i napomenuo da su svi zahtevi lokalne samouprave i opravdane primedbe građana uvažene po pitanju brze saobraćajnice od Šapca ka Loznici čiji je krajnji rok za završetak četvrti kvartal 2024. godine.
Foto: Glas Podrinja / Završetak radova pre predviđenog roka

-Izmešten je deo saobraćajnice u selu Štitar i verujem da konačno imamo trasu koja je optimalna i da su građani u najvećoj meri zadovoljni. Građani poštuju i cene velike radove, ali im je uvek prioritet lokalni put. Izgradnjom brze saobraćajnice sav postojeći saobraćaj će biti unapređen, jer će sav teretni i teški saobraćaj biti na brzoj saobraćajnici.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa