13. oktobar 2021.13. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja: Obuka mladih motociklista

Foto: Glas Podrinja: Obuka mladih motociklista

Teorijska i praktična obuka za mlade motocikliste

Agencija za bezbednost saobraćaja i Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca u auto školi "Zebra" održavaju trening bezbedne vožnje za vozače motora. Trening podrazumeva teorijsku i praktičnu obuku i održava se u 15 lokalnih samouprava u Republici Srbiji, a namenjen je polaznicima auto škola koji se obučavaju za A kategorije.


Foto: Glas Podrinja: Ivan Bojović


-Suština je da okupimo mlade vozače, koji nemaju dovoljno iskustva. Ovaj projekt nije slučajan. Plod je dugogodišnjeg rada na terenu. Ono što smo uočili kao problem je samoobuka, odnosno nedovoljna obuka, što znači da nam polaznici iz auto škola nisu samostalni i bezbedni učesnici u saobraćaju i ne znaju da prepoznaju opasne situacije. Samoobuka je prepoznata kao osnovni faktor rizika stradanja vozača dvotočkaša. Tokom teorijskog i praktičnog dela potrudićemo se da polaznicima pokažemo osnovna znanja i veštine kroz vežbe manipulacije motora u mestu i pokretu. Kažu, po statistikama, da projekat menja tri do pet godina vozačkog iskustva, naveo je Ivan Bojović iz Agencije za bezbednost saobraćaja, zadužen za dvotočkaše.

Foto: Glas Podrinja: Teorijska i praktična obuka za polaznike


Trening se u Šapcu održava treći put. Prethodna dva puta bio je organizovan za vozače motora sa iskustvom.

Foto: Glas Podrinja: Dragan Antonić


-Agencija za bezbednost saobraćaja je ovde kako bi pomogla mladima, onima koji se tek sada upoznaju sa načinom vožnje motora, da shvate iznenadne i nepredviđene situacije. To je ono što ne može da se nauči na redovnoj obuci. Sada će imati priliku da se sa tim situacijama upoznaju i teorijski i praktično, na poligonu, kako bi znali kasnije u toku vožnje da primene naučeno, ukoliko im to bude neophodno. Dobro je što se ovakva obuka organizuje za mlade vozače, koji tek polažu i važno je da ovo postane praksa. Poznato je da su motociklisti najugroženiji učesnici u saobraćaju, rekao je Dragan Antonić, član Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca i apelovao na sve vozače motora da nose kompletnu zaštitnu opremu i poštuju saobraćajne propise.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa