13. oktobar 2021.13. okt 2021.
Beta

Beta

Poslanici raspravljaju o izboru 17 sudija, SNS osporio više kandidata

Narodni poslanici u Skupštini Srbije raspravljaju o Predlogu odluke o izboru 17 sudija koji se prvi put biraju na funkciju u više gradova. Poslanik SNS-a, Dejan Kesar osporio je pet kandidata za sudije koje je predložio Visoki savet sudstva, a Uglješa Mrdić još dva kandidata.

Poslanici razmatraju Predlog odluke o izboru 17 sudija u Loznici, Majdanpeku, Novom Sadu, Senti, Surdulici, Bačkoj Palanci, Beogradu, Zaječaru, Kraljevu, Pančevu i Kragujevcu.

Za sudiju Osnovnog suda u Loznici predložena je tužilački pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu, Jelena Srdanović, dok je za sudiju Osnovnog suda u Majdanpeku predložena sudijski pomoćnik u Osnovnom sudu u Požarevcu Svetlana Jović.

Za sudije Osnovnog suda u Novom Sadu predloženi su Mirna Vujičić Bursać, Marko Petrović, Jelena Obrenov i Miloš Sekulić, dok je za sudijsku funkciju u Osnovnom sudu u Senti predložena Nina Atanaković Sulomar.

Visoki savet sudstva je za sudije Osnovnog suda u Surdulici predložio Valentinu Cvetković i Sunčicu Cvetković, a za sudiju Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci Milana Petrović.

Za sudije Prekršajnog suda u Beogradu predloženi su Mina Boruta Ristić i Aleksandra Šućur, a za sudije Prekršajnog suda u Zaječaru Gabriola Ivanov i Milijana Jovnaš.

Poslanici će odlučivati i o tome da sudija Prekršajnog suda u Kraljevu bude Nataša Rubežić, Prekršajnog suda i Pančevu Maja Šormaz i Privrednog suda u Kragujevcu Iilija Đorović.

Poslanik Srpske napredne stranke Dejan Kesar osporio je pet od 17 kandidata za sudije koje je predložio Visoki savet sudstva, jer, kako je rekao, ne ispunjavaju bezbednosne kriterijume.

Kesar je osporio predlog da za sudiju Osnovnog suda u Loznici bude izabrana Jelena Srdanović, sudijski pomoćnik u Višem javnom tužilaštvu u Šapcu, kao i predlog da za sudiju Osnovnog suda u Majdanpeku bude izabrana Svetlana Jović, sudijski pomoćnik u Osnovnom sudu u Požarevcu.

Kesar je osporio i Minu Borotu Ristić koja je kao sudijski pomoćnik u Prekršajnom sudu u Beogradu predložena za sudiju tog suda, Milijanu Jovnaš za sudiju Prekršajnog suda u Zaječaru i Natašu Rubežić za sudiju Prekršajnog suda u Kraljevu.

"Želeo bih da osporim kandidate zato što ne ispunjavaju osnovne elementarne bezbednosne kriterijume. Ovo nije prvi put da osporavamo određene kandidate i zamolio bih Visoki savet sudstva da vodi računa, ali nemojte da shvatite kao bilo kakav oblik pritiska", poručio je Kesar.

Kesar je pozvao VSS da na jedan detaljniji način proveri predloge za sudije i kakvi su im kvaliteti.

Poslanik SNS-a Uglješa Mrdić, nakon što je njegov kolega Kesar osporio pet kandidata za sudije, osporio je još dva.

On je pozvao poslanike da se u danu za glasanje posebno izjasne o tim kandidatima.

Mrdić je osporio Ninu Atanacković Sulomar koja je predložena za sudiju Osnovnog suda u Senti, kao i Milanu Petrović, kandidatkinju za sudiju Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci.

Objasnio je da su razlozi za osporavanje isti kao kod Kesara, odnosno da ne ispunjavaju bezbedosne kriterijume.

Dabić: Novo rešenje uskoro pred poslanicima
Član Odbora za pravosuđe Đorđe Dabić rekao je u parlamentu da ne postoji veći legitimitet za sudije nego kada ih predstavnici naroda u ime naroda izaberu na tu funkciju.

Objasnio je da uskoro posle promene Ustava Skupština više neće birati sudije koji se prvi put biraju na funkciju u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, već će to činiti Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Napravićemo novo rešenje koje će uskoro biti pred poslanicima", rekao je Dabić.

Istakao je da promene Ustava "radimo zbog nas samih", evropskog puta, navodeći da se promene ne odnose na preambulu koja se tiče KiM.

RTS

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa