14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Beograd, stadion Partizana, 14.10.2014.(foto: voanews.com)

Beograd, stadion Partizana, 14.10.2014.(foto: voanews.com)

Godišnjica incidenta u Beogradu

Proteklo je tačno sedam godina od incidenta na fudbalskoj utakmici koji je prevazišao svoje vreme i čije posledice su trajale i traju znatno duže od jednog sportskog ciklusa. Na današnji dan, 14. oktobra 2014. godine u Beogradu je trebalo da bude odigran meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj između Srbije i Albanije.

Sve je počeo prema planu, meč se nije odlikovao preteranom zanimljivošću, ali je onda usledio finiš poluvremena koji je okončao meč.

Stefan Mitrović pokušava da spreči incident, kako bi meč bio nastavljen(foto: Profimedia)


U završnici je na stadion uleteo dron kojim je upravljao brat ondašnjeg premijera Albanije Edija Rame za koji je bila zakačena zastava sa mapom velike Albanije. Defanzivac Srbije Stefan Mitrović je rukom spustio zastavu, u cilju sklanjanja sa terena i nastavka utakmice. Ipak nekoliko prvotimaca rivala odreagovalo je na to započinjanjem koškanja, što se ubrzo prenelo na tribine.

Razrešenje prekida

Meč je najpre privremeno suspendovan, potom i prekinut. Prvobitna odluka UEFA glasila je službeni rezultat 3:0 za Srbiju, uz oduzimanje tri boda našoj reprezentaciji zbog propusta u obezbeđivanju utakmice i napada nekoliko navijača na prvotimce reprezenztacije susedne države. Ipak, posle žalbe FS Albanije, odluka je promenjena u 3:0 za Albaniju, uz oduzimanje bodova Srbiji.

Posle incidenata doneta je odluka da Srbija i Albanija ne mogu biti u istoj kvalifikacionoj grupi više nikada, poput Jermenije i Azerbejdžana. Istovremeno, Srbija se nije kvalifikovala na Evropsko prvenstvo 2016. godine, dok je Albanija to učinila prvi i jedini put u istoriji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa