14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Zoran Dakić (foto: Istorija ex yu fudbala - fb strana)

Zoran Dakić (foto: Istorija ex yu fudbala - fb strana)

Odlazak čuvenog Zorana Dakića

U večnost danas je u Novom Sadu komemorativnim skupom ispraćen jedan od najboljih šabačkih fudbalera u istoriji Zoran Dakić, igrač koji je ostavio trag u svom rodnom gradu, dva velika fudbalska centra kao što su Beograd i Novi Sad, odnosno Francuskoj.

Zoran Dakić je rođen u Šapcu 28.07.1941. godine. Fudbalsku karijeru je započeo u šabačkom Radničkom odakle kao talentovani mladić prelazi u Mačvu, stariji fudbalski kolektiv u gradu. Nastupi ga preporučuju OFK Beogradu gde je važan deo najbolje generacije u istoriji kluba sa Karaburme. O kvalitetu igara govori podatak da je 1966. ondašnji šampion Jugoslavije Vojvodina, stvarajući tim za Kup šampiona angažovala upravo Dakića. U prvoj sezoni u dresu Novosađana izborio je plasman u četvrtfinale Kupa evropskih šampiona, gde je „Voša“ eliminisana od kasnijeg šampiona, Seltika iz Škotske, u jednom najneizvesnijih dvomeča te sezone.

Na početku osme decenije prošlog veka odlazi u inostranstvu, destinacija je Francuska. Nastupa za Rems i Ažaksio pre povratka u svoju državu i kraj karijere u dresu Proletera. Živeo je do smrti u Novom Sadu.

Pokojni Zoran Dakić biće kremiran, a ispraćaj će se obaviti u subotu u kapeli na Novom groblju u Novom Sadu, sa početkom u devet sati.

Titula i za sina

Vojvodina je osvojila dve titule šampiona Jugoslavije u istoriji. Dakić je došao u klub po završetku šampionske sezone, ali je priliku za najveću radost imao njegov sin Željko koji je bio deo tima Ljupka Petrovića koji je pehar zaslužio u prvenstvu 1988/89.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa