15. oktobar 2021.15. okt 2021.
Foto Beta

Foto Beta

Mihajlović: Težak položaj žena na selu pogoršan i epidemijom

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je, povodom Dana posvećenog ženama na selu 15. oktobra, da je njihov socioekonomski položaj nepovoljan i da su od početka pandemije korone dodatno marginalizovane.

"Povećan je njihov obim neplaćenog kućnog rada i poslova staranja, a to ih je dovelo u situaciju povećanog rizika od nasilja u porodici", rekla je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, žene na selu obavljaju sve one "nevidljive" poslove kako bi poljoprivredna gazdinstva opstajala čak iako one nisu njihove vlasnice.

"Žene su vlasnice samo 12 odsto gazdinstava u Srbiji, iako svojim radom mnogo doprinose poljoprivrednoj proizvodnji, one dobijaju mnogo manje finansijske pomoći, više od polovine žena sa sela je formalno nezaposleno, a čak 60 odsto njih nema pravo na penziju", naglasila je Mihajlović u saopštenju.

Kako je rekla, žene na selu su nedovoljno plaćene, opterećene radom u dve smene - na poslu i u domaćinstvu, a mnoge i pored svega toga nemaju osnovne uslove da brinu o svom zdravlju, niti imaju adekvatno socijalno osiguranje.

"Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost puno radi na ekonomskom osnaživanju žena na selu, a posebno smo ponosni na inicijativu 'Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima' koju sprovodimo sa Etno Mrežom i NALED-om, tokom koje je zaposleno 886 žena sa sela. One su do danas ostvarile čak 19.502 radna dana radeći na tradicionalnim rukotvorinama", izjavila je Mihajlović.




Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa