16. oktobar 2021.16. okt 2021.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Svetski dan hrane -16. oktobar

Naše akcije naša su budućnost
Svetski dan hrane jedan je od najvažnijih datuma u Kalendaru javnog zdravlja. Obeležava se već tri decenije, u preko 150 zemalja sveta. Za datum njegovog
obeležavanja, 16. oktobar, simbolično je uzet dan kada je osnovana Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organisation – FAO).


Ova agencija osnovana je davne 1945. godine, neposredno po okončanju Drugog svetskog rata, sa ciljem da podrži, objedini i pojača tadašnje napore svih zemalja da što brže, i efikasnije prevaziđu krizu izazvanu razornim posledicama rata. Tema ovogodišnjeg Svetskog dana hrane ostaje ista kao i prošle godine – „Naše akcije naša su budućnost”, čime nas sve poziva na buđenje lične odgovornosti i podizanje kolektivne svesti, podstiče na aktivizam i solidarnost prema bližnjima. Drugi po
redu Svetski dan hrane obežava se u uslovima pandemije, koja, pored ostalih, ima nesagledive posledice i u oblasti dostupnosti i bezbednosti hrane.

Pandemija COVID-19 pokrenula je ekonomski sunovrat globalnih razmera. Takva situacija neminovno vodi do toga da bi, na već postojećih 690 miliona gladnih u svetu, u dolazećem periodu moglo doći novih 100 miliona ljudi. Takođe, procenjuje se da čak oko 3 milijarde ljudi nije u poziciji da sebi obezbedi dovoljne količine zdrave hrane, a da oko 10% svetske populacije koristi hranu koja ne zadovoljava osnovne kriterijume bezbednosti – hranu koja je zagađena bakterijama, virusima, parazitima ili hemikalijama. S druge strane, aktuelna pandemija nije potisnula neke druge, stare i poznate probleme, takođe pandemijskih razmera.

Nasuprot stotinama miliona gladnih, u svetu i dalje skoro 2 milijarde ljudi ima prekomernu težinu ili je gojazno. Čak i to nije samo javnozdravstveni problem. Procenjuje se, naime, da će do godine troškovi lečenja povezani sa prekomernom uhranjenošću iznositi oko
1,3 triliona godišnje. Svi mi, možemo biti nosioci promena u sistemima proizvodnje hrane.

Evo nekoliko saveta:


 Uvek treba birati raznovrsne sveže namirnice umesto visokoobrađenih.

 2021. se obeležava kao godina voća i povrća. Još jedan razlog da se konzumira što više svežih namirnica. Usput možemo saznati i ponešto o našim autohtonim
sortama.

 Možemo obogatiti svoju ishranu proteinima iz biljaka, npr. iz koštunjavog voća ili mahunarki. Ove namirnice su značajno jeftinije od životinjskih proteina, a pritom su i neuporedivo manje škodljive po našu planetu.

 Važno je dobro isplanirati svaku kupovinu namirnica i pripremu hrane – tako se predupređuje stvaranje viškova, sprečava se propadanje i bacanje hrane.

 Uvek kada za to postoji mogućnost, treba birati male proizvođače hrane koji su posvećeni principima održivog razvoja.

 Svako može biti promoter zdravih principa ishrane – u svojoj porodici, okruženju.

Zdravstveno-promotivne aktivnosti koje se realizuju povodom obeležavanja Oktobra meseca pravilne ishrane i Svetskog dana hrane, uobičajeno su usmerene kanajmlađima – njima se tada pruža prilika da poruke o značaju pravilne ishrane za zdrav život, prenesu na njima svojstven način – bojom, oblikom, rečima.

Ni ove godine ne izostaje tradicionalni likovni i literarni konkurs namenjen predškolcima i učenicima osnovnih škola, na temu „Biram pametnije, hranim se
zdravije“.

Konkurs je objavljen u „Prosvetnom pregledu“, a raspisuje ga Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, dok ga na regionalnom nivou, sa školama i predškolskim ustanovama, sprovodi mreža instituta i zavoda za javno zdravlje.



Izvor: World Food Day 2021;www.fao.org/brussels/news/detail/en/c/1416785/
ZZJZŠ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa