16. oktobar 2021.16. okt 2021.
Screenshot konferencije za medije

Screenshot konferencije za medije

Mutavdžić i Paunić: Mladi moraju biti svesni da je svaki broj jedna ljudska priča

Epidemiološka situacija u Srbiji i niska stopa vakcinacije mladih bile su teme konferencije za novinare koju je DW Akademija organizovala prošlog petka, za učesnike projekta Young Media. Na pitanja novinara redakcija prevashodno okrenutih mladoj populaciji odgovarale se doktorka Mila Paunić iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd i Milica Mutavdžić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Mladi ne veruju institucijama

Doktorka Mila Paunić naglasila je vulnarabilost mladih za koju procenjuje da će samo rasti tokom vremena, ali takođe i stepen nepoverenja koji mladi imaju u sve državne institucije, medije i pojedince koji su se do sada, ispred struke, oglašavali povodom pandemije korona virusom kao i odsustvo adekvatne, sistematične zdravstvene edukacije u školama i ova tri faktora direktno dovela u vezu sa odsustvom poverenja mladih prema vakcinama te tako i sa malim procentom vakcinisanih među mladima.

Vakcina ne izaziva sterilitet
Doktorka Paunić istakla je još i da se pitanja koja su prethodnih meseci stizala na adresu ZZZZ Beograd najčešće tiču posledica vakcinacije na reproduktivno zdravlje, povezanosti vakcinacije i miokarditisa i koeficijenta uspešnosti pojedinačnih vakcina. Paunić dalje objašnjava kako je teorija da vakcina može izazvati sterilitet, iako je krenula od bivših radnika kompanije Fajzer i pojedinih lekara, a koju su mediji preneli i koja se dalje proširila na društvenim mrežama, neosnovana i potpuno netačna i navodi primere doktorki i zaposlenih u ZZZZ Beograd koji su primili neku od 3 doze vakcine u trudnoći ili neposredno pre nego što su ostale u drugom stanju.

Podseća, ipak, da je u našoj zemlji trudnice i dojilje mogu primiti samo Fajzerovu vakcinu, a da trudnice pre kraja prvog tromestra ne mogu primiti vakcinu.

Konferencija za medije DW Akademije


Veće stope za miokarditis kod zaraženih, a nevakcinisanih
Miokarditis se javlja kod 40-41 muškarca u milion vakcinisanih, a kod devojaka je procenat još manji, tek 4,2 procenta vakcinisanih. Iako se pretpostavlja da je veza između vakcinacije i miokarditisa uzročno-posledična, oni koji su preležali koronu, a nisu bili vakcinisani imaju za čak 100% veće šanse da se kod njih razvije ovo oboljenje srca, u odnosu na one koji su preležali, a bili su vakcinisani.

Upitana koju vakcinu preporučuje kao treću dozu, doktorka Paunić odgovorila je da bi ona primila Fajzer, ali napominje i da su istraživanja pokazala da su bolji rezultati dobijeni u slučajevima gde se proizvođač treće primljene doze razlikovao od prva dva.

Teorija da vakcina može izazvati sterilitet, iako je krenula od bivših radnika kompanije Fajzer i pojedinih lekara, koju su mediji preneli i koja se dalje proširila na društvenim mrežama, neosnovana i potpuno netačna

Veliki odziv na vakcinaciju, sprečava pojavu novog soja
Konačno, ona je još jednom istakla poseban značaj vakcinacije kako ne bismo došli u situaciju da se, možda čak na našem prostoru, razvije novi soj, nova vrsta korona virusa koja bi bila toliko infektivna i u toj meri naprednija od kovida-19 da postojeće vakcine ne bi mogle da budu delotvorne na toj vrsti i dalje navodi da vakcinu mogu primiti svi, sem pacijenata onkologije koji koriste određene lekove, čak i oni koji imaju alergije, pa i alergični na penicilin, s napomenom da primanje druge doze svakako nije preporučljivo ukoliko se nakon prve primljene doze ispostavi da ste alergični na samu vakcinu.

Prema saznanjima doktorke, realan procenat vakcinisanih građana je oko 41%, što opisuje kao krh imunitet zajednice, a od nje saznajemo i da postoje indikacije da će uskoro i kod nas biti dostupna vakcina kompanije Moderna.

Kako do stvaranja ,,mutanta“ ne bi došlo, važno je da se i mladi uključe u proces vakcinacije i shvate značaj svoje uloge u istom, rekla je Mutavdžić.

Konferencija ze medije DW Akademije


Mladi treb da preuzmu inicijativu
Iako je svesna da se od početka pandemije u medijima o mladima govori kao o prenosiocima infekcije i na njih se vrši pritisak, prema njenim rečima, mladi moraju da utiču jedni na druge kako putem razgovora tako i preko društvenih mreža koje su, paradoksalno, u prethodnom periodu bile i izvor različitih informacija i uzrok zabune kod mlađe populacije, koja se tako suočila sa kontradiktornim teorijama.

Kako do stvaranja ,,mutanta“ ne bi došlo, važno je da se i mladi uključe u proces vakcinacije i shvate značaj svoje uloge u istom

Još jednom je podstakla mlade da preuzmu inicijativu i da se sete da je svaki broj koji se pominje u medijima zapravo ljudska priča, o čemu je reč i u novom video snimku u okviru kampanje ,,Na tebi je“, Beogradskog centra za ljudska prava dostupnom na njihovom jutjub kanalu, i ujedno iskoristila priliku da pozvati mlade da se uključe u konferenciju koja će se održati 22. oktobra na kojoj će moći da postavljaju pitanja direktno lekarima i stručnjacima.

Milica Žugić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa