16. oktobar 2021.16. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja /Otvaranje postavke u Kulturnom centru, kustos Sonja Petrović Jagić i v.d. direktorka Svetlana Stanković

Foto: Glas Podrinja /Otvaranje postavke u Kulturnom centru, kustos Sonja Petrović Jagić i v.d. direktorka Svetlana Stanković

U Kulturnom centru XXVII izložba akvarela

U Galeriji Kulturnog centra u toku je 27. Izložba akvarela. Žiri u sastavu istoričarka umetnosti i viši savetnik u Ministarstvu kulture i informisanja Vesna Maricki Ostojić, dr Dragan Marković Markus i istoričar umetnosti Filip Kovačević za postavku odabrao je 99 radova.
Foto Glas Podrinja/ dodela nagrada

Nagrada je ravnopravno podeljena između dve autorke Silvie Vujović i Tanje Nikolajević Veselinov.

-Slojevita punoća akvarelske tehnike kretala se od motivskih jasno definisanih prizora do potpune apstrakcije. Kroz značaj delovanja i promovisanja ove izuzetne likovne tehnike ali kroz interkulturalnost, akvareli ove dve sjajne umetnice opravdavaju osnovnu ulogu značajnog umetničkog segmenta. Pored kontinuiteta delovanja radovi plene lepotom, duhovnim optimizmom i nadahnjuju posmatrača životnom energijom, i zbog svega toga su zavredele da im se dodeli ravnopravna nagrada- rekla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.
Foto: Glas Podrinja / Galerija Kulturnog centra

Uz nagrađene umetnice posebnu pažnju žirija su privukli radovi Svetlane Marković Jovanović iz Beograda, Urosa Lukića iz Šapca, kao i jednog od bardova srpskog akvarela Đorđa Simića.

-Možda je prethodnih godina stizalo više radova, ali ovog puta je bolji kvalitet. Veoma smo zadovoljni odzivom, a žiri je imao izuzetno težak zadatak. Nijanse su odlučivale ko će biti nagrađen- navela je v.d. direktorka Kulturnog centra Svetlana Stanković i dodala da je ponosna na sve sadržaje koje su kao ustanova kulture realizovali u prethodnom periodu, te da će nastaviti sa planiranim aktivnostima i tokom jeseni.

-Od januara do danas imali smo tridesetak programa, izložbi, predavanja, promocija, koncerta. Tokom leta koristili smo pogodnosti našeg lepog dvorišta da ispunimo epidemiološke zahteve, a da programi budu održani, što nam je namera i u periodu koji sledi.

Postavka je otvorena do 25. oktobra u Galeriji Kulturnog centra.
  • Глас Подриња
  • Глас Подриња

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa