17. oktobar 2021.17. okt 2021.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Održan skup za prava životinja u centru Novog Sada

Više stotina građana protestovalo je danas u centru Novog Sada za prava životinja.

Predstavnici okupljenih su kazali da je protest organizovan zbog "nedosledne primene Zakona o dobrobiti životinja", za šta su optužili nadležne državne organe.

Novosadjanka Dragana Pribišev navela je da se pas na ulici ne pojavljuje "sam od sebe, već zbog neodgovornih vlasnika".

"Kad vidite komšiju koji ima štence, ne zna šta će sa njima, pomozite. Naši ljudi neće da sterilišu kuju ili kastriraju mužjaka jer to 'nije prirodno', a potpuno je prirodno da bacite štence pored kontejnera", ocenila je ona.

Pribišev je dodala da azil novosadskog javnog komunalnog preduzeća Zoohigijena u boljem stanju od drugih azila, ali je kazala da taj azil sa svega četvoro zaposlenih ne može da funkcioniše i zbrine sve napuštene pse na ulicama.

Jelena Dragutinović iz organizacije "Klempa" iz Zemuna kazala je da se u Srbiji svakodnevno ubije između 200 i 300 pasa, što u državnim prihvatilištima, što po ulici.

"Problem počinje od nelegalnih odgajivačnica na koje ne reaguje inspekcija. Psi se prodaju po 50-100 evra, malo se deca izigraju, devojka se obraduje, a kad raskinu onda se ne zna šta s psom", navela je ona.

Dodala je da su "gorući problem" u oblasti dobrobiti životinja firme za "takozvano zbrinjavanje pasa lutalica, poput Avenije MB i Aza", koje imaju ugovore sa lokalnim samoupravama.

Prema njenim rečima, takve firme su angažovane da prikupljaju životinje s ulica, ali se tim životinjama posle "gubi svaki trag".
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa