Info

18. oktobar 2021.18. okt 2021.
Načelnik MUO, Vladan Krasavac

Načelnik MUO, Vladan Krasavac

Sedmični izveštaj načelnika MUO

Prema podacima Kriznog štaba,koji se svakodnevno publikuju javnosti na području Republike Srbije u porastu je broj zaraženih,hospitalizovanih, lica za preglede u kovid ambulantama i preminulih. Povećanje novoobolelih prisutno je i na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, pa se epidemiološka situacija pogoršava.

Vlada Republike Srbije je, u skladu sa Odlukom Kriznog štaba, donela mere 16. juna,kao i izmene od 17.juna 2021.godine, sa kojima su sve lokalne samouprave Mačvanskog upravnog okruga upoznate danom donošenja koje se i dalje primenjuju.

Da bi sprečili dalji rast broja oboleleih moraju se svakodnevno sprovoditi nadzori i promocija vakcinacije kako bi što pre došli do kolektivnog imuniteta.

Koordinaciona komisija za inspekcijski nadzor uputila je hitan dopis Upravnim okruzima da se sprovodi pojačan koordinisani nadzor u vreme produženog vikenda, od četvrtka do nedelje.

S tim u vezi od četvrtka 14. oktobra do ponedeljka 18. oktobra pojačan je intenzitet koordinisanih nadzora republičkih inspekcija i komunalne inspekcije/ milicije, o čemu su gradonačelnici gradova,predsednici opština i rukovodioci inspekcijskih službi obavešteni, kako bi se sačinio plan nadzora za produženi vikend.

Obaveza dostavljanja izveštaja o održanim manifestacijama sa preko 500 ljudi i dalje je na snazi.
Redovni nadzori u primeni epidemioloških mera nastavljeni su svakodnevno,po utvrđenoj dinamici.Bez ograničenja radnog vremena mogu raditi:apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva;trgovinski, ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i sl. i sve radnje-objekti u oblasti trgovine na malo- trgovinske i druge radnje, prodavnice.

Koordinisani inspekcijski nadzori usmereni su ka objektima i delatnostima koje su i u ovoj aktuelnoj situaciji prepoznate kao epidemiološki rizici i to: ugostiteljski objekti;objekti za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava; javni prevoz; objekti za organizovanje sportskih i rekreativnih događaja i sl.; tržni centri i maloprodajni objekti; objekti turizma, koncerti.

Potrebno je obnoviti komunikaciju i neposrednu saradnju sa nadležnom policijskom upravom radi angažovanja pripadnika MUPa, u cilju pružanje podrške i bezbednosti u toku rada svim republičkim i lokalnim inspektorima.

Načelnici upravnih okruga i dalje su u obavezi da u saradnji sa rukovodiocima sanitarne inspekcije i rukovodiocima komunalne inspekcije odnosno milicije, izvrše usklađivanje planova rada, u odnosu na napred navedene prioritete nadzora, na način da ljudski resursi budu racionalno raspoređeni, shodno kapacitetima.

Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac je u svakodnevnoj komunikaciji sa rukovodiocima republičkih inspekcijskih službi i inspekcijskih službi lokalnih samouprava sa područja Upravnog okruga,a u kontrole su uključeni svi raspoloživi ljudski i materijalni resursi.

Izveštaji o sprovedenim kontrolama svakodnevno se dostavljaju Mačvanskom upravnom okrugu.

Svaki inspektor u svom inspekcijskom nadzoru dužan je da se nadziranom subjektu legitimiše,čak i pre nego što nadzirani subjekt zatraži /osim u slučajevima prikrivene kupovine /.

Od četvrtka 14.oktobra do ponedeljka 18.oktobra kontrolisano je 807 objekata,a u nadzoru je učestvovalo 103 inspektora.Tokom nadzora inspektori nisu utvrdili nepravilnosti u poštovanju naloženih mera.

Od 19.marta počeo je sa radom CENTAR ZA KOVID 19 MERE.Centar se nalazi na internet adresi inspektor.gov.rs Svi zainteresovani mogu postaviti pitanja.

Zdravstvena struka i nadležni državni organi upozoravaju da je situacija ozbiljna.Apeluje se na građane da poštuju naložene epidemijske mere i da se vakcinišu, kako bi u što krećem roku došli do kolektivnog imuniteta.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

2. decembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa