19. oktobar 2021.19. okt 2021.
Načelnik MUO, Vladan Krasavac

Načelnik MUO, Vladan Krasavac

Saopštenje: Medijsko predstavljanje Mačvanskog upravnog okruga

U nedelju 17. oktobra, u emisiji "Šabačka razglednica " Radio televizije AS predstavljene su aktivnosti Mačvanskog upravnog okruga.

Gostujući u emisiji načelnik Upravnog okruga Vladan Krasavac govorio je o zaštiti životne sredine i aktivnostima u cilju dobijanja statusa zelenog okruga, Regionalnoj komunalnoj deponiji Eko Tamnava u Ubu, geotermalnim potencijalima grada Šapca i opština Bogatić i Vladimirci, obnovljivim izvorima energije i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže kroz Program "Srbija 2025.godina".

Kada je u pitanju zaštita životne sredine svest građana se menja u odnosu na neko ranije vreme. Doprinos daju edukacija građana koja se sprovodi svakodnevno i sredstva javnog informisanja koja promovišu čistu životnu sredinu. Ideja prvog zelenog okruga otpočinje od kraja 2018. godine i sa mandatom načelnika Upravnog okruga, ali i aktivnostima države Srbije. Usvajanjem seta zakona iz oblasti ekologije, u junu mesecu ove godine država prvi put definiše svoju energetsku politiku koja je u direktnoj i indirektnoj vezi sa ekološkim aspektom. Cilj je smanjenje štetnih gasova u vazduhu, ali i zbrinjavanje komunalnog otpada i rešavanje problema komunalnih deponija.Aktivnosti koje je Srbija započela ,ali i lokalne samouprave uz svesrdnu pomoć države, daju podstreha da se ideja o zelenom okrugu realizuje u narednom periodu. Pripajanje šest lokalnih samouprava grada Loznice i opština Ljubovija, Krupanj, Mali Zvornik, nešto ranije Vladimirci i Koceljeva Regionalnom centru za upravljanje komunalnim otpadom Eko Tamnava Ub su u funkciji menjanja ekološke slike kada je u pitanju zaštita čovekove sredine.

Grad Šabac i opština Bogatić od pre nekoliko godina komunalni otpad odvoze na deponiju u Sremsku Mitrovicu. Projekat je u završnoj fazi, a njime se rešava pitanje komunalnog otpada za teritoriju na kojoj živi oko 550.000 stanovnika i obuhvata Mačvanski i Kolubarski okrug i četiri lokalne samouprave grada Beograda.Tri transfer stanice koje su locirane u Koceljevi, Loznici i Osečini, sa linijom za separaciju otpada i pratećom infrastrukturom su deo projekta kojim se na ekonomičan i efikasan način rešava problem komunalnog otpada. Lokalne samouprave koje učestvuju u ovom projektu su u prilici da preradom komunalnog otpada zarađuju i određena finansijska sredstva .

Šabačka razglednica: Novica Kojić i Vladan Krasavac


Plan je da se Regionalna komunalna deponija Kalenić završi do 2023. godine. U narednom periodu sprovodiće se i aktivna edukacija građana vezano za separaciju komunalnog otpada koja je preduslov za efikasno funkcionisanje celokupnog sistema deponije.

Zakon o energetici, Zakon o rudarstvu, Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energetskoj efikasnosti su u funkciji povećanja učešća obnovljivih izvora energije koje se u narednom periodu očekuje. Na području Mačvanskog upravnog okruga u tri lokalne samouprave postoji značajan geotermalni potencija. Po prvi put se u zakonskoj regulativi prepoznaje geotermal kao obnovljivi izvor energije i po prvi put se opredeljuju finansijska sredstva kao pomoć države lokalnim samoupravma koje poseduju ovaj potencijal. U poslednje dve godine opština Bogatić je u velikoj meri napredovala u eksploataciji geotermalnih voda, a energija koja se dobija eksploatacijom koristi se za grejanje lokalnih institucija. I naredne godine se planira korišćenje ovog resursa za proširenje grejne mreže,ali i njeno korišćenje za industrijske kapacitete. Sve ovo će u velikoj meri poboljšati život građana Bogatića. Isti resurs postoji i u opštini Vladimirci, a uz pomoć države Srbije u narednoj godini se očekuju veći efekti. Po mišljenju geološke struke grad Šabac ima veliki geotermalni potencijal, koji je neiskorišćen i u narednom periodu se treba angažovati u cilju njegove eksploatacije, pre svega za grejanje čime bi se sprečilo aerozagađenje, a tu su i mogućnosti za druge vidove eksploatacije.

U opštini Mali Zvornik izgrađena je toplana na bio masu ,koja je druga poredu u Republici Srbiji, posle toplane u Priboju, a izgrađena je uz veliku finansijsku pomoć države Srbije. U Hidro centrali Mali Zvornik izmenjena je dotrajala oprema i time je radni vek ove centrale produžen za narednih četrdeset godina.

Uz značajnu pomoć Ministarstva zaštite životne sredine saniraju se nesanitarne deponije ,divlje i sanitarne deponije,a prostor na kome se one nalaze biće pošumljen ili korišćen za druge namene.
Opština Krupanj je usmerila svoj razvoj ka sportskom turizmu i uz pomoć Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija gradi u narednom periodu 300 kilometara pešačkih i biciklističkih staza.

Treba pomenuti Projekat "Čista Srbija" koji obuhvata izgradnju kanalizacione mreže, kojim će se od zagađenja zaštiti reka Drina i drugi vodotokovi. Od Ljubovije, preko Malog Zvornika, Loznice do Bogatića sprečiće se izlivanje kanalizacije u Drinu,čime se ona štiti od zagađenja.

Opština Krupanj je prva lokalna samouprava koja je pripremila potrebnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacione mreže, a tu su i opštine Bogatić i Vladimirci i grad Šabac.

Pored zdravstvenog aspekta ekologija i čista životna sredina su od značaja i za investitore koji će u narenom periodu dolaziti u Mačvanski upravni okrug.

Očekuje se ekspanzija u razvoju turizma s obzirom na potencijale koji postoje na ovom području.Reka Drina i opštine Ljubovija, Mali Zvornik i grad Loznica bili su u prethodnoj godini, usled epidemije i nemogućnosti putovanja van granica, preplavljeni turistima iz svih krajeva naše zemlje.Potrebno je turističke kapacitete uvećati za buduće vreme i iskoristiti prirodna bogatstva,brojne planine, manastire i sve druge prirodne resurse ovog Upravnog okruga.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca


Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa