28. novembar 2021.28. nov 2021.
Beta

Beta

Jovanović: Bez vakcinisanja dece trećom dozom, omikron nije ušao u Srbiju

Direktorka Instituta za javno zdavlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da vakcinisanje dece trećom - buster dozom trenutno nije praksa ne samo kod nas nego ni u svetu i da tako ostaje do daljeg.

Ona je rekla za RTS rekla da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan, ali da se nastavlja vakcinacija mladih od 12 do 18 godina.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, navela je da podaci o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji tog uzrasta, pokazuju da deca mogu da krenu u školu.

"Analizom epidemiološke situacije u ovom trenutku možemo reći da je sasvim dozvoljeno i prihvatljivo pohadjanje nastave u školama. Podaci koji govore o broju inficiranih u školama, odnosno u populaciji dece tog uzrasta ukazuju da djaci mogu da krenu u školu i ona sutra polaze u školu po klasičnom modelu nastave", navela je Jovanović.

Ona je rekla da novi soj virusa - omikron, otkrivenom u Južnoj Africi, nije ušao u Srbiju.

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobidje imunitet. Zato postoji velika predrostrožnost i apeluje se na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju", istakla je Jovanović.

Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa