3. decembar 2021.3. dec 2021.
Autoportret velikog umetnika (Autor: Pjer Ogist Renoar - plain photo, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42021)

Autoportret velikog umetnika (Autor: Pjer Ogist Renoar - plain photo, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42021)

Godišnjica smrti Renoara

Poznati francuski slikar Pijer Ogist Renoar preminuo je pre tačno 102 godine, 3. decembra 1919. godine.

Rođen je u 1841. godine u Limožu, u siromašnoj porodici i već sa 13 godina je počeo da radi u jednoj fabrici. Iskazavši talenat za slikarstvo i zanimanje za umetnost privukao je pažlju poznatih umetnika sredina pretprošlog veka i počeo je da izlaže, ali bez mnogo uspeha. Tek po povratku iz vojske kroz poznanstvo sa kolekcionarom koji je otkupio veliki broj njegovih dela, stekao je sredstva da otvori lični atelje.

Bal na Mulin de la Galete (Autor: Pjer Ogist Renoar - http://allart.biz/photos/image/Pierre_Auguste_Renoir_2_Bal_du_moulin_de_la_Galette_Smaller_version.html (derivative work of musee-orsay.fr image?)Notwithstanding the source description, this is the version at the Musée d'Orsay (in the smaller version the central figure leaning forward lacks an earring)., Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5712177)


Istaknuti je predstavnik impresionizma, a značajna sredstva je zarađivao slikajući portrete, a osim njih karakteriše ga crtanje situiacija iz svakodnevice. Najpoznatija dela su: Bal na Mulin de la Galete, Kupačica, Devojka koja se češlja, Porodica umetnika i dr.

Tepko reumatsko oboljenje je omogućavalo potpunu upotrebu desne šake, te je slikao tako što je kist bio vezan za šaku. Njegovi lični predmeti i deo dela prodati su 2013. na aukciji za 1,3 miliona dolara.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa