3. decembar 2021.3. dec 2021.
Glas Podrinja/Gradonačelnik Pajić na sastanku sa osobama sa invaliditetom

Glas Podrinja/Gradonačelnik Pajić na sastanku sa osobama sa invaliditetom

12 udruženja osoba sa invaliditetom danas u Gradskoj kući

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se 3 decembra svake godine kako bi se preduzele mere za uključivanje osoba sa posebnim potrebama u sve aspekte društvenog razvoja. Tim povodom, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas je u Gradskoj kući primio je 12 šabačkih udruženja osoba sa invaliditetom.

- Razgovarali smo o temama koje su bitne za funkcionisanje ovih udruženja, aa akcentom na pomoć članovima. Gard Šabac izdvaja oko 260 miliona dinara za socijalnu zaštitu i jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja ima dvanaest licenciranih usluga. Sa ponosom kažem da radimo na promovisanju jednakosti među svima nama, da bi svi trebalo da imamo podjednake šanse i da su nam sve instuticije . U narednim godinama radićemo još više da ukažemo na postojanje ljudi koji su drugačiji od nas, ali imaju ista prava kao svi ostali građani Šapca i RS. Takođe, trudićemo se da radimo na međusobnoj saradnji udruženja kako bi bila medijski vidljivija i kako bismo ukazali na ljude koji su među nama, a koji su nekada nevidljivi iz različitih razloga. Siguran sam da grad Šabac na najbolji način promoviše jednakost među našim sugrađanima, istakao je gradonačelnik Pajić.

Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu obeležava se pod sloganom UN-a: „Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog sveta posle pandemije COVID-19“. Inkluzija osoba sa invaliditetom je suštinski uslov za očuvanje ljudskih prava, održivog razvoja, mira i bezbednosti.

Današnji dan u Gradskoj kući bio je prilika da se razgovara o iskustvima, kao i da se predoče izazovi sa kojima sa susreću osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju.
Glas Podrinja

- Nisu sve osobe sa ivaliditetom vidljive. Naš cilj je da pokažemo svetu da smo deo društva i da kao takvi zaslužujemo jednaka prava. Drago mi je što smo danas pozvani, ovakav vid socijalne politike dobar je za sve nas, za umrežavanje udruženja, pre svega, a potom i povezivanje sa lokalnom samoupravom koja će nam omogućiti da neke naše planove ostvarimo. Svi zimamo cilj zajednički cilj – društvo jednakih za sve za život i rad, i osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju. Naravno da postoje problemi, ali smo na dobrom putu da ih rešimo, kaže Ana Vučinić, predsednik Udruženja Da Budemo Svi Jednaki.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa