3. decembar 2021.3. dec 2021.
Godina izazova u epidemiološki nestabilnoj situaciji (foto: Glas Podrinja)

Godina izazova u epidemiološki nestabilnoj situaciji (foto: Glas Podrinja)

Svetski dan osoba sa invaliditetom: Aktivnosti realizovane uz primarnu brigu o zdravlju učesnika

Prema zvaničnim podacima 15% svetske populacije ima neki oblik invaliditeta, borba sa poboljšavanje njihovog položaja i omogućavanje svih preduslova za povećanje mogućnosti i kvaliteta života za njih traje svakdnevno, a ujedinnjene nacije su 1992. godine 3. decembar ustanovile kao Međunarodni da osoba sa invaliditetom. Kao i prethodnih godina na ovaj dan, Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga sumiralo je rezultate ostvarene u proteklih 12 meseci.

Slaviša Savić, sekretar UPMO (foto: Glas Podrinja)


-Iako je i ova godina obeležena kovid infekcijom, bili smo kreativni i uporni da veliki deo aktivnosti sprovedemo na alternativne načine, počev od onlajn komunikacije do radionica koje su korisnici realizovali u svojim privatnim domovima, a cilj i motiv su bili stalna želja za integracijom osoba sa invaliditetom, uključivanje u društvene tokove i kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena. Tradicionalnu prezentaciju učinjenog organizujemo u nešto užem krugu prijatelja i zvanica, upravo zbog zdravstvene bezbednosti, a najveća želja je da narednog 3. decembra Dan osoba sa invaliditetom obeležimo u boljim epidemiološkim okolnostima – ističe sekretar UPMO Slaviša Savić.

U svakoj od aktivnosti apsotrofirana je briga o zdravlju, ali zahvaljujući želji i posvećenosti svih članova značajan deo planiranog je realizovan na kvalitetan način. Svake godine se učini novi iskorak, a plan za narednu je da se „koračanje“ u pravom smeru nastavi.

Kreativnost i volja jače od prepreka u realizaciji aktivnosti (foto: Glas Podrinja)


-Zajedničkim naporima sa Gradskom upravom i drugim društvenim činiocima Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga i druga udruženja osoba sa invaliditetom nastaviće da poboljšavaju život, odnosno omogućavaju uslove da naši članovi i svi oni koji imaju neki vid invaliditeta nesmetano funkcionišu, te da Šabac bude grad za sve nas – dodao je Savić.

Saradnja sa Gradom je na visokom nivou od osnivanja Udruženja, a želja svih aktera saradnje je da i u narednom periodu zajedno ostvaruju zacrtano u zajedničkom cilju boljeg i kvalitetnijeg života osoba sa invaliditetom.

Zajedničko delovanje svih činilaca na putu poboljšanja uslova života (foto: Glas Podrinja)


-Grad Šabac vodi izuzetno odgovornu socijalnu politiku i sve usluge i prava koja osobe sa invaliditetom mogu da ostvare planirana su u budžetu i za ovu namenu su budžetska izdavanja iz godine u godinu sve veća. U 2021. godini smo utrošili 260 miliona dinara za prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite. Mi smo lideri u Srbiji po broju usluga i primer dobre prakse kada je u pitanju socijalna zaštita, usluge inoviramo i nadograđujemo. Od ove godine je usloga personalnog asistenta prešla sa projektnog na budžetsko finansiranje. Četiri godine realizujemo uslugu ličnog pratioca za decu sa smetnjama u razvoju. Ne postoji lista čekanja, što je još jedan primer dobre prakse na nivou Srbije. Tokom godine na izmaku smo otvorili predah smeštaj. Kontinuirano planiramo i nove usluge, poput stanovanja uz podršku za osobe sa invaliditetom kao i druge koje će unaprediti život naših sugrađana iz ove populacije, odnosno osetljivih kategorija – rekla je Jelena Milošević, član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje.

Uz prezentaciju ostvarenih planova tokom 2021, Udruženje je, takođe tradicionalno, uručilo zahvalnice udruženjima, organizacijama i pojedincima sa kojima je ostvarena uspešna saradnja u tekućoj godini.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa