5. decembar 2021.5. dec 2021.
Beta

Beta

Jovanović (eUprava): Razvojem elektronskih usluga sačuvano 280 miliona listova papira

Direktor vladine Kancelarije za Informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je danas da je razvojem elektronskih usluga u Srbiji do sada sačuvano preko 280 miliona listova hartije, odnosno 1,5 tona papira.

Kako se navodi u saopštenju, Jovanović je danas zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić predstavio portal green.gov.rs, koji "slikovito prikazuje" količine papira sačuvanog pružanjem različitih elektronskih usluga u Srbiji.

"Kako je za jednu tonu potrebno da se poseče 20 odraslih stabala drveta, utroši 85.000 litara vode i 7,4 MWh struje dobijamo da smo uštedeli preko 28.000 stabala drveća, više od 121 miliona litara vode i više od 10.000 MWh struje. Od sada će gradjani moći ove uštede da prate na portalu green.gov.rs", rekao je Jovanović.

U saopštenju se dodaje da su putem elektronske usluge "Bebo, dobrodošla na svet", gde je do sada prijavljeno 320.000 beba, institucije elektronski razmenile više od 68 miliona dokumenata.

Uvodjenjem elektronske usluge upisa djaka u osnovne i srednje škole "eUpis", roditelji više ne moraju da donose papirne izvode iz matične knjige rodjenih i uverenja o prebivalištu, kao i potvrde o lekarskom pregledu.

Usluga "eVrtić", odnosno elektronska prijava dece za upis u predškolske ustanove, dostupna je u celoj Srbiji, a godišnje je oko 60.000 dece na taj način upisano u vrtiće.

Do sada je izdato više od 2,2 miliona Digitalnih zelenih sertifikata koji se generišu i čuvaju u elektronskoj formi.

Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa