22. decembar 2021.22. dec 2021.
Pixabay

Pixabay

EPS još nije ponudio ugovore o novoj ceni struje većem delu privrede, moguće povećanje za 50 odsto

Elektroprivreda Srbije (EPS) još nije ponudila ugovore većem delu privrede o ugovorenoj ceni struje, pa oni sa strepnjom očekuju predlog jer se nezvanično govori o poskupljenju od 50 odsto.

EPS je struju do nedavno privredi isporučivao po ceni od oko 50-60 evra po megavatsatu (MNjh) i većina ugovora je nedavno istekla, a u međuvremenu, od avgusta cena struje je na berzama u svetu počela da raste i pre sedam dana premašivala je 400 evra po MNjh, a i na domaćoj berzi se ovih dana kreće od 350 do 380 evra po MNjh.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković rekao je za Betu da bi privreda mogla da podnese poskupljenje električne energije za maksimalno deset odsto, a da se nezvanično govori o poskupljenju od 50 odsto.

"Srednja i mala preduzeća bi mogla da podnesu maksimalno povećanje cene struje od deset odsto, a da ne propadnu. Pretpostavljamo da će veliki potrošači, među kojima su i strane kompanije, već dobili povoljne ugovore", rekao je Drobnjaković.

Vlada Srbije je početkom novembra, kada su cene struje na svetskim berzama povremeno premašivale 200 evra po MNjh preporučila EPS-u da komercijalnim kupcima produži cenu zaključenu ranijim ugovorima od oko 50-60 evra i u tom mesecu.

Pošto je cena struje na berzama nastavila da "divlja" zbog astronomskog poskupljenja gasa, početkom decembra Vlada Srbije je donela Zaključak o ceni električne energije za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje nakon 1. decembra 2021. godine i pozivajući se na drastično poskupljenje struje MNjh je privredi za decembar obračunat po ceni od 66,7 evra.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nedavn rekla da "EPS razgovara sa svakom kompanijom i pronalazi optimalnu cenu i za EPS i za te kompanije". Država, kako je rekla mora da pomogne privredi koja ne može da pređe na gas, ali nije rekla šta znači ta pomoć.

Biznismen Zoran Drakulić rekao je za Betu da još nije dobio ponudu EPS-a za novu cenu struje.

"Moji saradnici svaki dan pitaju EPS kada će biti ugovori, ali nema odgovora. Oni imaju na hiljade ugovora koje treba da spreme, a verovatno nisu dobili instrukcije", rekao je Drakulić.

Suvlasnik Industrije mesa "Matijević" Zoran Matijević rekao je da je pre dva-tri meseca sklopio ugovor sa EPS-om na dve godine o isporuci električne energije po ceni koja je "veća od 66 evra" iz rezervnog snabdevanja i da je račun za mesnu industriju 30 miliona dinara mesečno, ali da će, ako cena struje još poraste, troškovi morati da se preliju na cene proizvoda.

Prema rečima direktora hotela Mažestik u Beogradu, za taj hotel je veliko povećenje struje i za 20 odsto, a ne za 50 odsto.

"Nismo dobili ponudu za ugovor, ali i sada plaćamo mesečno za struju 10.000 evra. Pošto promet i zarada nisu veliki svako poskupljenje struje nam je veliko. To nije jedino poskupljenje, sve poskupljuje, namirnice, transport...", rekao je Živković.

Vlasnik pet hotela i sedam firmi Miroljub Aleksić spada među retke "dobitnike" u energetskoj krizi jer je pre godinu i po sklopio ugovor za isporuku struje sa EPS-om na dve godine i ugovor ističe sredinom sledeće godine.

"Pratio sam cene struje na berzi i rizikovao kada sam sklopio ugovor na dve godine po ceni od 51 evro za MNjh. Ali bez obzira na to računi za struju u fabrikama iznose i po 105.000 evra", rekao je Aleksić.




Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa