23. decembar 2021.23. dec 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Skup za pravdu i istinu

Prestavnici građanskih i političkih organizacija koji nisu deo vlasti u Šapcu danas su, ispred Osnovnog suda u Šapcu organizoavli zajedničku konferenciju za medije. Na konferenciji su još jednom zatražili da se privedu pravdi svi koji su fizički napali građane na protestu na mostu pre mesec dana i koji su štampali "poternice" na kojima su se našli advokat, novinarka i maloletnik. Takođe su pozvali na protest koji će se ispred Suda održati u subotu.

-Osnovna namera protesta, koji će se održati u subotu, je da tražimo pravdu i istinu za sve što se dešavalo na šabačkom mostu, kako je došlo do toga da bager ugrožava živote ljudi. Nemamo reakicju Tužilaštva. Imamo reakciju samo prema jednom čoveku koji je, na sreću, uspeo da zaustavi taj bager. Posle toga naš grad je bio oblljpljen plakatima na kojima se nalaze građani Šapca: advokat, novinarka i maloletnik. Od grada koji je bio grad festivala, pozorišnih svečanosti, karnevala postali smo gradu kom građani više ne smeju slobodno da se kreću. Institucije treba da počnu da rade svoj posao, rekao je Velimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju.

Katarina Tomić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke rekla je da nakon 27. novembra Šabac i Srbija više nisu isti. Istakla je da, mesec dana nakon dešavanja na mostu, nema odgovora na brojna pitanja.

-Ko je naložio povlačenje policije i izlazak batinaša na šabački most? Zašto policija nije učinila ništa da pohapsi izgrednike i da li je Tužilaštvo pokrenulo postupke protiv ljudi koji su bagerima i motkama napadali građane, navela je Katarina Tomić.

Salko Karadarević, u ime Inicijative Selo - grad je rekao da Šabac nikada u svojoj istoriji nikada nije imao gore ljude na vlasti.

-Sve što je normalno postalo je nenormalno. Sve što je nenormalno postalo je normalno. Tako funkcioniše naš grad, kao i svi drugi gradovi u Srbiji. Onda se desio šabački most. Siguran sam da će bilo kada i funkcioneri Srpske napredne stranke i batinaši odgovarati za svoja dela, rekao je Karadarević.

Slobodan Milojković, građanin koji je bio na protestima na mostu je istakao da se ne bavi politikom ali da je "politika počela da se bavi našim životima".

-Nasilje je sprovedeno kroz institucije i uz učešće institucija u tom nasilju. To nasilje je nastavljeno do sada. Nije problem samo u ovom gradu, nego u celoj državi. Nasilje je dobilo oblik institucija i institucije su postale saučesnici nasilju. Ili će biti kraj nasilju ili ćemo trpeti nasilje bez kraja, rekao je Milojković.

Na skupu se obratila i Marija Jovanović koja kaže da je na protestu šutnuta u predelu bubrega.

-Posedujem medicinsku dokumentaciju. Podneta je i tužba, koja je vražena iz Beograda u Šabac. Niko nije procesuiran. Kod mene se nije završilo. Tužiću ih i dalje. Imam ime i prezime ko me šutnu, postoji snimak, ali oni sede po kafićima, vozaju se šetaju. Do kraja će, nadam se, batunaši biti tamo gde treba da budu, rekla je Marija Jovanović.

Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa