24. decembar 2021.24. dec 2021.
Održana 6. sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca

Održana 6. sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca

Danas je održana šesta sednica Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca na kojoj se raspravljalo o radu Saveta u prethodnoj godinu i usvajao plan za narednu.
- Najaktuelnija tema je zagađenje vazduha. Prvi dokument koji je Savet usvojio tokom ove godine bio je set mera koje su bile usmerene ka sprečavanju i smanjenju čestičnog zagađenja vazduha. Neke su već primenjene u gradu Šapcu, a sve smo stavili na raspolaganje svakoj zainteresovanoj samupravi, jer su sveobuhvatne i i ne zavise od teritorije na kojoj se primenjuju. Imaju za cilj, kao i sve druge sktivnosti ovog Saveta, da poboljšaju stanje životne sredine i na taj način zaštite zdravlje građana, istakao je dr Dejan Pavlović, gradski odbornik koji učestvuje u radu Saveta.
Dr Dejan Pavlović

Prema Pavlovićevim relima, značajne teme predviđene su za narednu godinu pa se očekuje živa aktivnost Saveta.
- Na današnjoj sednici dopunili smo i našu stalnu Radnu grupu za poljoprivredu i zdravu hranu. To je segment kojim ćemo se baviti u narednoj godini i planiramo dokument koji će se odnositi na našu teritoriju, jer svi svi znamo koliko je bitna poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane za naše zdravlje. Podaci govore da nas to može podići i u ekonomskom smislu.

Takođe, članovi Saveta nameravaju da usmere aktivnosti ka razvoju turizma grada Šapca.
- Znamo da je u toku izrada prostornog plana za teritoriju grada Šapca tako da ćemo pokušati da usmerimo tu izradu u pravcu poštovanja turističkih kvaliteta i potencijala ovog kraja, da sprečimo da dođe do neželjenih događaja kao što je otvaranje rudnika, ili kamenoloma pošto postoje najave da će se istraživanja raditi na teritoriji planine Cer i sela Petlovača. Svojim stručnim radom nastojaćemo da dokažemo nadležnim institucijama da se mora očuvati životna sredina. Savet će u narednom periodu biti bogatiji za nove članove koji će pomoći da se neke nove teme unaprede, dodao je dr Pavlović.
Prezentacija Stefana Pavlovića

Stefan Pavlović, član Saveta, na današnjoj sednici održao je prezentaciju Uticaj međuuseva na sadržaj labilne organske materije.
- Ovo je jako važna tema s obzirom da je primećen trend opadanja organske materije, u Vojvodini je prepolovljena, a ovo je jedan od načina na koji može da se održi i poveća organska materija u zemljištu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa