28. decembar 2021.28. dec 2021.
Pixabay

Pixabay

Kada su slike oživele

Film je danas jedna od najomiljenijih razonoda stanovništva u celom svetu. Mnoge društvene promene započinjale su podstaknute određenim filmskim projekcijama, neka ostvarenja su obeležila jedno vreme, a ulaganja u filmsku industriju odavno su basnoslovna. Sve je počelo pre tačno 126 godina.

Kolevka filma - Pariz (foto: Pixabay)


Braća Luj i Ogist Limijer su u "Gran kafeu" 28. decembra 1895. godine u Parizu upriličili prvu filmsu projekciju na svetu. Bile su to kratke sekvnece ulaska i izlaska radnika iz fabrike, kao i ulaska voza u železničku stanicu. Zabeležene su reakcije straha prisutnih da će voz koji se frontalno približava velikom brzinom bukvalno proći kroz platno.

Ovaj dan se smatra i početkom filma.

Braća Limijer (foto: Mitropolija crnogorsko-primorska sajt)


Šabački biopskopi

Film je osvojio srca mnogih Šapčana i naša varoš je bila poznata po velikom broju bioskopa gde su deca, mladi i stariji provodili vreme. Prvi bioskop u našem gradu počeo je sa radom još u prvoj deceniji prethodnog veka, a u posleratnom periodu vrlo dobro je radilo njih nekoliko. Nezvanični podatak je da je u Šapcu funckionisalo 15 bioskopa toko prethodnog veka.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa