4. januar 2022.4. jan 2022.
Nacionalna služba za zapošljavanje (foto: euprava.gov.rs)

Nacionalna služba za zapošljavanje (foto: euprava.gov.rs)

NZS: Poziv za lokalne samouprave da učestvuju u sufinansiranju programa aktivne politike zapošljavanja

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije pozvala je danas organe autonomnih pokrajina i jedinica lokalnih samouprava da učestvuju u sufinansiranju mera i programa aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini.

Podseća se da je u skladu sa Strategijom zapošljavanja u Srbiji, za period od 2021. do 2026. godine i Akcionim planom za 2021-2023, planirano učešće pokrajina i lokalnih samouprava u sufinansiranju mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih lokalnim planskim dokumentom.

Kako je precizirano, mere aktivne politike zapošljavanja su stručna praksa, pripravništvo za mlade sa visokim i sa srednjim obrazovanjem, sticanje praktičnih znanja, obuka na zahtev poslodavca za nezaposlene, subvencija za zapošljavanje kategorije teže zapošljivih, subvencija za samozapošljavanje i javni radovi.

Ukazano je da lokalni planski dokument u oblasti zapošljavanja mora biti u saglasnosti sa Akcionim planom, odnosno sa pokrajinskim planskim dokumentom u oblasti zapošljavanja.

Autonomna pokrajina, odnosno jedinica lokalne samouprave koja u okviru pokrajinskog, odnosno lokalnog planskog dokumenta u oblasti zapošljavanja obezbeđuje više od polovine sredstava potrebnih za finansiranje određene mere aktivne politike zapošljavanja, može podneti zahtev Nacionalnoj službi za učešće u finansiranju.

Izuzetno, ukoliko se radi o nerazvijenoj jedinici lokalne samouprave, ministar nadležan za poslove zapošljavanja može odobriti učešće u finansiranju i kada je obezbeđeno manje od polovine potrebnih sredstava.

Zahtevi mogu biti podneti nadležnim filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje, najkasnije do 28. februara.
Agencija Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa