6. januar 2022.6. jan 2022.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Badnje veče u Šapcu

Pravoslavni hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče. Tradicionalno paljenje badnjaka nakon večernje službe, večeras, u porti Sabornog hrama Svetog Petra i Pavla u Šapcu najavilo je najradosniji hrišćanski praznik.


Prema predanju, badnjak je simbol drveta koje su pastiri doneli i založili u Vitlejemskoj pećini neposredno posle rođenja Isusa Hrista. Osim podsećanja na trenutak rođenja Sina Božijeg, vatra simbolizuje toplinu i zajedništvo među ljudima okupljenim oko nje, dok unošenje badnjaka, vesnika najradosnijeg događaja, u kuću predstavlja ulazak Hristovog učenja u naše duše. Paljenje badnjaka i posna večera u krugu porodice predstavljaju završne običaje tokom Badnjeg dana i uvod u Božić. Prva sveta Božićna liturgija počinje tačno u ponoć, a preostala dva Bogosluženja na najradosniji praznik planirana su za pet i devet sati.
Glas Podrinja

Paljenju badnjaka večeras u porti Sabornog hrama prisustvovalo je i više stotina građana. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je sutrašnji dan za vernike najradosniji praznik i da je važno da čuvamo našu veru i tradiciju.
- Ovi dani su za nas blagoslov jer učimo da praštamo, radimo na pomirenju, solidarnosti, veri i zajedništvu. Zato neka nas svakoga dana ljubav prema veri podseća da moramo biti istrajni u svakoj borbi, posebno u borbi da sačuvamo zdravlje nas i naših najmilijih u ovim teškim vremenima, poručio je gradonačelnik Pajić poželevši vernicima Badnje veče puno topline, ljubavi, i radosti koju nam je doneo Hristos svojim rođenjem.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa