11. januar 2022.11. jan 2022.
Odbrana protiv Italija (foto: www.total-waterpolo.com)

Odbrana protiv Italija (foto: www.total-waterpolo.com)

Divovi za sedam dana

Jedna sedmica nas deli od vaterpolo spektakla u Šapcu reprezantitvnog nivoa. Stari i veliki rivali Srbija i Italija odmeriće snage u prvom kolu Svetske lige i nastaviti dugu i specifičnu tradiciju međusobnih duela.

Zajedničko za dve reprezentacije, aktuelne olimpijske i svetske šampione je da se nalaze na novom početku, na startu novog olimpijskog ciklusa, gde su dva velika trenera pred zadatkom da stvore ekipe koje će u Parizu 2024. godine voditi borbu za titulu. Ovaj ciklus je kraći od svih prethodnih i nema dovoljno mogućnosti za eksperimente, već od starta i Savić i Kampanja moraju graditi šampionske ekipe.

Šampioni sveta 2019. godine - Italija (foto: koreajoongangdaily.joins.com)


Kampanja je osvajao OI kao igrač, ali taj san nije dosanjao kao trener iako je već pet ostavio iza sebe. Igrao je i jedno finale. Podmladio je reprezentaciju, oslonivši se mahom na igrače šampiona Italije Breše i šampiona Evrope Pro reka. Luongo, Preskuti, Veloto, Ehenike, De Lungo na golu, neka su od imena koje očekujemo u Šapcu, a od kojih Italijani očekuju slavu iz Pariza.

Olimpijski šampioni - Srbija (foto: Vaterpolo savez Srbije)


Kod selektora Srbije situacija je obrnuta. Jedina titula koja nedostaje Saviću je igračka sa Olimpijskih igara, ali je kao trener osvojio dva zlata. Preuzeo je reprezentaciju i izgradio "nepobedive" koji su doneli dve titule, a onda većinom sišli sa scene, dok je pred Dejanom izazov da stvori nove šampione za Pariz. Dušan Mandić, braća Rašović, Vico, Dedović, Subotić, igrač Šapca Stojanović, golman Filipović, nekadašnji članovi ovdašnjeg kluba Lukić, Vučinić, Radulović su oni na koje se "kladi" za francusku prestonicu i koji bi trebali da nastupe u Šapcu.

Početak u Melburnu

Ukoliko zanemarimo istoriju mečeva Italije i Jugoslavije, odnosno Italije i Crne Gore, istorija međusobnih mečeva Srbije i Italije započela je 2007. godine. Na Svetskom prvenstvu u Melburnu, u takmičenju po grupama Srbija je savladala Italiju 6:3 u utakmici gde su odbrane igrale mnogo značajniju ulogu.

Prvi međusobni duel već je viđen u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu 2006. Srbija je na debitantskom takmičenju od sticanja nezavisnosti čekala u polufinalu pobednika meča Italija - Rumunije gde su apsolutni favoriti bili naravno Italijani, no Rumuni su napravili najveći uspeh u istoriji, čudo, pobedili i izborili polufinale, a susret Srbije sa "azurima" odložili za godinu dana.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa