14. januar 2022.14. jan 2022.
Duel na Svetskom prvenstvu 2015 u Kazanju (foto: Kazan 2015)

Duel na Svetskom prvenstvu 2015 u Kazanju (foto: Kazan 2015)

Srbija za nastavak dominacije, Italijani protiv tradicije

Predstojeći meč Svetske vaterpolo lige u kojem se u Šapcu sastaju Srbija i Italija biće novi derbi okršaj velikih rivala, ali i meč u takmičenju gde ne samo da je Srbija najuspešnija vaterpolo nacija, već i ima apsolutno tradiciju na svojoj strani u mečevima sa Italijanima.

Dušan Mandić, predvodnik nove generacije (foto: sajt FINA)


U utorak, 18. januara od 19 časova, gosti igraju i protiv tradicije u Svetskoj ligi. Do sada su Italija i Srbija (u period od kada je samostalna) odigrali osam duela i svih osam je Srbija rešila u svoju korist.

Prvi pod ovim imenima odigrali su još u grupnoj fazi Svetske lige 2007. godine, kada je sadašnji selektor Srbije bio akter u bazenz, a aktuelni italijanski selektor predvodio Grčku. Leta 2007. Srbija je pobedila 15:11.

Reprezentativac Italije Fioli (Foto: facebook.com/wp2018bcn)


Italija nikada nije osvojila Svetsku ligu, a najveća dostignuća su tri srebrne medalje. Poslednja dve od ukupno tri srebrna odličja dobili su posle poraza u finalu upravo od Srbije, 2011. i 2017. godine.


Poslednji do sada odigran dogodio se pre četiri i po godine, u velikom finalu kada je Srbija pobedila Italiju za peti uzastopni trofej, rezultatom 10:9. U okviru finalnog turnira u Moksvi, Srbija je napre u grupnoj fazi savladala Italijane 13:7, što je u tom trenutku bio duel jedine dve neporažene ekipe od starta takmičenja. U četvrtfinalu su Italijani eliminisali Australiju, Srbija Japan i u oba slučaja bilo je to vrlo ubedljivo (13:5 i 19:10), dok su u polufinalu oba tima veliko finale izborili posle peteraca. Srbija je eliminisala SAD, dok su „azuri“ bili skoncentrisaniji od Hrvatske.

nekadašnji čuveni italijanski golman Tempesti (foto: Kazanj 2015)


U velikom finalu 25. juna, Italija je mnogo bolje otvorila duel, vodila 4:1 posle osam minuta, no generacija nepobedivih je postala poznata po neverovatnim preokretima. U naredna dva perioda je anulirala zaostatak i stigla do dva gola viška kao zaloga za pobedu. Najefikasniji u tom meču više nisu među reprezentativcima, Duško Pijetlović i Stefan Mitrović.

Samo jedan trijumf

Italija nije nikada pobedila, niti izborila remi sa Srbijom u Svetskoj ligi, a jedini uspeh imali su u prvom međusobnom meču protiv ondašnje Srbije i Crne Gore. Pobedili su u polufinalu 5:4. U finalu su poraženi od Mađarske, a najbolji igrač Italijana bio je čuveni Rumun koji je igrao za obe reprezentacije, Bogdan Rat.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa