15. januar 2022.15. jan 2022.
Pixabay

Pixabay

Sudar selektora velikana

Uz sve specifičnosti i draži koje donosi okršaj Srbije i Italije za sve vaterpolo i sportske sladokusce, posebnu notu daje i duel dva pozata, priznata i u grupi najcenjenijih svetskih trenera. U utorak, od 19 časova, na Gradskom bazenu sledi novi duel Dejana Savića i Alesandra Sandra Kampanje.

Sudar taktika dva trenera je duel mladog i iskusnijeg stratega, a zajednički im je niz uspeha, velikih dostignuća i velikih karijera započetih u bazenu i nastavljenih pokraj plivališta. (Ne)posredno trenersko znanje su sticali kroz rad jugoslovenske škole.

Aleksandro Kampanja (foto: water polo development world)


Sandro Kampanja je rođen 1963. godine na Siciliji. Tokom osamdesetih se nametnuo kao jedan od najboljih igrača izuzetno kvalitetne lige i dobio je priliku da nastupi na Igrama 1988. godine, a potom je nastupao za svoju reprezentaciju u Barseloni 1992. godine kada je osvojio olimpijsko zlato posle pobede nad Španijom. Trnerski zanat je počeo da „peče“ od 1990. godine stasavajući pod trenerskom palicom Ratka Rudića. Već iskusan bio je Kampanja važan deo mašinerije koju je stvorio Rudić i koja je objedinila olimpijsku (1992), evropsku (1993) i svetsku (1994) titulu. Kada je završio aktivnu igračku karijeru, postao je pomoćnik Rudiću, a potom je preuzeo selektorsko mesto 2000. i samo nastavi princip rada kroz koji je i sam prošao.

Tri godine je proveo na mestu selektora, da bi se 2003. odlučio na novi izazov i prihvati poziv Vaterpolo saveza Grčke da preuzme u tom trenutku prosečnu reprezentaciju. Pet godina je proveo na mestu selektora i od selekcije koja nije znala za neke uspehe na najvažnijim takmičenjima stvorio tim vredan polufonala na Svetskim prvenstvima u Barseloni i Olimpijskim igrama u Atini, prvom medaljom u Svetskoj ligi 2004, a već u Montrealu 2005. osvojio je i prvu medalju na Svetskim prvenstvima. Stvorio je bazu na kojoj je izgrađena sjajna generacija Grka koje je sada olimpijski vicešampion.

Dejan Savić (foto: sajt lista Danas)


Dejan Savić je postigao nešto što verovatno nijedan trener nije nikada, niti će uspeti. Za svega deset godina koliko traje trenerska karijera, osvojio je bukvalno sve moguće trofeje, kako klupske, tako i reprezentativne.

Rođen je 12 godina posle rivala na drugoj strani u utorak. Počeo je kao igrač u partizanu, igrao u Barseloni, Barseloneti, Florenciji, Pro Reku, Sintezu i Crvenoj Zvezdi do 2011. godine. Osvojio je sve sa reprezentacijama Jugoslavije, SCG i Srbije osim olimpijskih igra koje su kao igraču ostale nedosanjan san.

Imao je 36 godina kada je debitovao kao trener Crvene Zvezde, a samo 38 kada je sa tom ekipom postao šampion Evrope, pobednik Kupa i šampion Srbije. Iako reprezentacija nije počela najbolje pod njegovim vođstvom, sedmo mesto 2013. godine na Svetskom prvenstvu, zapravo je započeo stvaranje generacije nepobedivih koja je za svega tri godine, zlatom u Rio de Žaneiru zaokružila apsolutno sve trofeje bez izuzetka. Danas je vlasnik dva olimpijska zlata, jedne svetske, tri evropske titule, dve svetske lige, jednog svetskog kupa.

U međusobnim duelima mlađi trener je uspešniji. Prvi međusobni duel u ulozi trenera dogodio se u Bergamu, u završnici Svetske lige kada je Savić predvodio Srbiju do pobede 15:11 protiv Italije i selektora Kampanje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa