16. januar 2022.16. jan 2022.
Dejan Savić u igračkim danima u duelu (Foto: EPA/TIBOR ILLYES HUNGARY)

Dejan Savić u igračkim danima u duelu (Foto: EPA/TIBOR ILLYES HUNGARY)

Srbija - Italija: Poštovanje uz previše strasti

Uz veliko međusobno poštovanje i uvažavanje, dueli vaterpolista iz Italije i Srbije donosili su i dozu sportu svojstvenog, ali ne baš pravilima fer pleja predviđenog ponašanja. U periodu kada je liga Italije bila bez premca u Evropi, tokom 90-ih i prvoj deceniji tekućeg veka, velika većina naših reprezentativaca igrala je u Italiji, no u reprezentativnih duelima to se zaborvljalo.

Iako su igrači Italije i Srbije delili "vaterpolo hleb" u istim klubovima, deleći dobro i zlo, u trenutku kada stave kapice sa imenom države na glavu prijateljstvo se zaboravljalo. Najslikovitije je odnos u emisiji na nacionalnoj televiziji pojasnio nekadašnji reprezentativac Slobodan Nikić koji je pred četvrtfinale na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine poručio saigračima: "Daj da ih dobijemo, mnogo me nerviraju", pojašnjavajući kako su pred Igre dve reprezentacije imali sparing treninge gde je atmosfera u bazenu bila na nivou finala velikog takmičenja.

U brojnim "košakanjima" izdvajaju se dve situacije iz perioda duela Italije i SR Jugoslavije, odnosno Italije i Srbije i Crne Gore.

Borba do krvi

Na Svetskom prvenstvu u Pertu (Australija) 1998. godine, najjača grupa bila je ona u kojoj su bili zajedno: Mađarska, u tom trenutku najbolja ekipa na svetu, evropski prvak, potom Italija, branilac titule i Jugoslavija, vicešampion Evrope, uz još jednu slabiju reprezentaciju. Mesta u četvrtfinalu bilo je samo za dve reprezentacije. Mađarska je savladala oba tima i u poslednjem kolu su Italija i Jugoslavija odlučivali o drugom mestu. Na klupama su se nalazili velikani Nikola Stamenić i Ratko Rudić. Meč je bio izjednačen do samog kraja. U finišu je igrač Italije Sotoni bukvalno pokušap da nokautira, danas nažalost pokojnog Dušana Popovića, ondašnjeg reprezentativca "plavih". Usledilo je isključenje na četiri minuta (danas se taj tip prekršaja naziva "brutaliti"). Rezultat je bio 8:8 u tom trenutku, a na kraju je golom u psolednjoj sekundi Jugoslavija pobedila 11:10. Na kraju je bila treća na Prvenstvu, dok je Italiju poslala u doigravanje za deveto mesto. Pomoćnik Rudića na klupi Italije bio je sadašnji selektor Kampanja.

Dušan Popović (foto: Vaterpolo savez Srbije)


Istorijske suspenzije

Evropski šampioni i junaci, vaterpolisti SCG predvođeni Nenadom Manojlovićem otputovali su isto leto, 2003. godine na Svetsko prvenstvo u Barselonu. U polufinalu su se sastali SCG i Italija. Odlično su počeli naši reprezentativci, Italijani se vratili i onda su usledili incidenti. Koškašnje i zamerke na račun suđenja, potom i napad na službeno lice Aleksandra Šapića uzrokovali su najduže suspenzije zbog provrede pravila koje je vaterpolo pamtio do tog trenutka.

Šefik na golu, Šapić u defanzivi tokom igračkih dana (foto: Srđan Stevanović/sajt Nova S)


Sadašnji selektor Dejan Savić je isključen, kao i Aleksandar Šapić. Suspendovani su na šest, odnosno punih devet meseci u svim FINA takmičenjima, a isključen je uz nešto kraću kaznu i Denis Šefik. Italijani su se plasirali u finale, poraženi su od Mađarske, no u sećanju ostaje polufinale jer je četverac u poslednjim sekundama morao da brani ondašnji reprezentativac, aktuelni ministar sporta Vanja Udovičić.

Identično kao i u Pertu, osvojili smo treće mesto pobedivši Grčku u duelu za bronzu.

Stojanović u reprezentaciji

U ponedeljak ćemo pisati o sastavima koji mogu biti očekivani na Gradskom bazenu, ali već sada je izvesno da će među učesnicima biti i jedan vaterpolista "Šapca". Ognjen Stojanović je dobio poziv selektora Savića da nastupi u meču prvog kola Svetske lige.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa