25. januar 2022.25. jan 2022.
Beta

Beta

Gojković i Santer: Obeležavamo mesta stradanja, da nove generacije znaju o prošlosti

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je, u razgovoru sa delegacijom Medjunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA), na čelu sa Džordžom Santerom, istakla da Srbija podržava aktivnosti koje doprinose da se strahote prošlosti ne zaborave, da se mesta stradanja obeleže i da nove generacije uče o prošlosti.

Srbija je donela Zakon o memorijalnom centru "Staro sajmište", što je bila osnova da se pristupi izgradnji ovog memorijalnog centra, rekla je Gojković, prenelo je Ministarstvo kojim rukovodi.

Napomenula je i da je iniciran i formulisan projekat izgradnje Memorijalnog centra u Boru, u spomen žrtvama logora "Bor".

Santer je pozdravio aktivnosti rukovodstva Srbije u zajedničkom cilju da se sačuva sećanje na Holokaust i prenese mladjim generacijama kako bi se sačuvalo kolektivno sećanje.

Kako je istakao, IHRA je otvorena za saradnju i spremna da pruži svaku ekpertizu i doprinos u realizaciji projekata kao što su memorijalni centri "Staro sajmište" i "Bor".

Na sastanku je prisustvovala v.d. direktora Memorijalni centar "Staro sajmište" Krinka Vidaković Petrov.

Ona je predstavila planove ove ustanove za igradnju memorijalnog centra i obnovu centralne kule, kao i paviljona u skladu sa orginalnim izgledom, koji će imati izložbeni prostor, kao i prostor za edukativni sadržaj.

Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa