25. januar 2022.25. jan 2022.
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Projektima lokalnih samouprava i u 2022. gotovo pola milijarde dinara iz budžeta

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije objavilo je danas da će i ove godine iz budžeta finansirati projekte jedinica lokalnih samouprava u iznosu od gotovo pola milijarde dinara, a rok za prijavljivanje na konkurse je 10. februar.

Ministarstvo je objavilo dva poziva za sve lokalne samouprave i to za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave – podrška razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 450,8 miliona dinara, kao i za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2021. godini u primeni principa dobrog upravljanja, u iznosu od 9,2 miliona dinara.

Kako je precizirano, gradovi i opštine mogu konkurisati za dodelu budžetskih sredstava za realizaciju novih ili završetak započetih projekata od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj i investicije, za uvodjenje eUprave i savremenih tehnologija u rad organa jedinica lokalne samouprave u cilju kvalitetnog pružanja usluga gradjanima i privredi.

Takodje, mogu konkurisati i za obezbedjivanje adekvatnog prilaza ustanovama javnih službi licima sa posebnim potrebama i organizaciju kulturnih, sportskih, turističkih i drugih manifestacija, kao i za realizaciju projekata koji doprinose preventivnom delovanju na smanjenju rizika od klimatskih promena i elementarnih i drugih nepogoda.

Kada je u pitanju dodela godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2021. godini konkuriše se za četiri oblasti: efikasnost i odgovornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavina prava i ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Rok za podnošenje prijava po oba javna poziva je 20 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", odnosno do 10. februara ove godine.

Detalji o načinu prijavljivanja i neophodnoj dokumentaciji mogu se pronaći i preuzeti sa sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na adresi www.mduls.gov.rs.

Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa