26. januar 2022.26. jan 2022.
Nedeljne informativne novine (By http://www.nin.co.rs/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20695756)

Nedeljne informativne novine (By http://www.nin.co.rs/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20695756)

Rođendan lista NIN

Nedeljne informativne novine, poznate po skraćenici NIN danas slave 87. rođendan. Prvi broj nedeljnika pred javnost je izašao 26. januara 1935. godine u ondašnjoj prestonici Kraljevine Jugoslavije.

Prvi broj lista "NIN", 26.01.1935 (foto: sajt lista NIN)


Pojavile su se kao moderne novine tog perioda. Kako navodi list, pokrenula ga je grupa beogradskih novinara i intelektualaca leve orijentacije čije su jezgro činili dr Vojislav Vučković, kompozitor i Sveta Popović, novinar, kao vlasnici i glavni urednici, a Veselin Masleša, Jovan Popović i dr Oton Krstanović kao urednici. Bili su to u stvari komunisti, koji su nastojali da u svom javnom delovanju budu nezavisni i koji su, upravo zbog toga, imali problema i sa svojom partijom.

Prvi broj je koštao 2 dinara, tri početna slova reči u nazivu bila su zelena, a na naslovnoj strani obrađene su analitički dve međunarodno važne teme koje su doprinele skorom izvijanju Drugog svetskog rata. Pisalo se o posledicama Sarskog plebiscita gde su se stanovncii oblasti Sar opredelili za pripajanje Nemačkoj pre nenjgo pripajanje Francuskoj, odnosno ostanak pod kontrolom Društva naroda, a druga tema je bio rat u Abisiniji, današnjoj Etiopiji, koji je pokazao agresivne težnje Italije predvođene Musolinijem.

Izlazio je do avgusta iste godine kada je zabranjen i nije se pojavljivao sve do januara 1951. godine. Ostao je priznat i popularan list kroz čitavu istoriju, često „trn u oku“ vlasti. Ubrzo je promenjen izgled lista, postao je sličan sadašnjem, a do 1995. godine je deo izdavačke kuće „Politika“. Brojni poznati novinario su stasavali u Nedeljnim informativnim novinama: Veselin Masleša, Kun Andrejević, Ljuba Popović, Bogdan Tirnanić, Aleksandar Tijanić, Najdan Pašić...

Posle štrajka 1992. godine, NIN funckioniše samostalno. Aktuelni glavni i odgovorni urednik je Milan Ćulibrk.

Nagrada za roman godine

NIN je organizator najdugovečnijeg izbora u oblasti književnosti u Srbiji, reč je o prestižnom izboru za roman godine. Ove godine je proglašen 68. dobitnik (u ovom slučaju dobitnica) Ninove nagrade.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa