Info

28. februar 2022.28. feb 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Šabački jezički lokalizmi: Naopako, što je baro ova renka!

Lokalizmi, sleng, žargon, šatrovački govor zastupljeni su u svim jezicima, a nastali kao posledica teritorijalnog i socijalnog raslojavanja. Ipak, ima tu i potrebe, želje da se kaže nešto drugačije, jedinstveno za određenu grupu (starosnu, teritorijalnu, socijalnu,..). Različiti nazivi za pojave, predmete nisu neka novotarija i posledica savremenog doba (ere pametnih uređaja, emotikona i upliva tuđica).

Lingvisti ističu da se bogatstvo jezika ogleda u njegovoj raznolikosti, broju reči, sinonima kojima možemo da iskažemo misli, osećanja, dočaramo događaje. Odvajkada je srpski jezik, baš kao i narod prihvatao novine, ali i čuvao svoje osobenosti. Teško je pronaći kraj u Srbiji koji nema bar jednu specifičnu reč koju ljubomorno čuva. Ni šabački nije izuzetak.

Ako bi Šapčanin Novosađaninu rekao „Naopako, što je baro ova renka! ili Dodaj mi renku!“ ostavio bi ga u dilemi.


Naopako, baro, renka su tipični lokalizmi šabačkog kraja. Nije zasigurno poznato kada, kako i gde je neko pronašao inspiraciju za ove reči.

BARO

: odlično, dobro, super.

NAOPAKO:

reč koja opisuje različita osećanja i stanja, od čuđenja do oduševljenja. Za generaciju Z: naopako = OMG! (Naopako, kakvo je danas vreme. Naopako, kakva torta. Naopako, kakav gol. Naopako, šta mu bi!)

RENKA:

velika šolja, najčešće se koristi za mleko, čaj, jogurt.

Skoro sveznajući gugl ( Google) kaže da se nekada ren na svadbama posluživao u velikim šoljama, te otuda i naziv RENKA. Istina, ili ne, prosudite sami. A možete nam i poslati kreativne odgovore nazahtevcitalaca@glaspodrinja.rs (bez vulgarnih termina i opisa).

Na listu lokalizama možemo upisati i prekačku (zihernadla), listiće (vrsta testa), okomak (očišćen klip kukuruza), trop (talog od kafe), rutavci (prženice), dilov/ćalov (budala), bećarac (jelo od paprika i paradajza), lotra (meredevine), ...

Niz možete dopuniti po želji, ali uz obavezno pojašnjenje. Ono što sigurno možemo da obećamo da ćemo bar kroz novinski tekst pokušati da sačuvamo bogatstvo maternjeg jezika i lokalizme našeg kraja.
A ako vas je tema inspirisala „bacite pogled“ na knjigu „Vake se reči govoru u Mačvi“, baš je baro da se čita.


M. Ž.

Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

23. jun 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa