23. mart 2022.23. mar 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Gde biste odveli goste u Šapcu i koju priču biste im ispričali?

Po prvi put u posetu vam dolaze prijatelji iz drugog grada, inostranstva i želite da budete dobri domaćini. Uz neizostavno gostoprimstvo u vašem domu nameravate da im pokažete sve lepote i posebnosti rodnog kraja, Šapca i okoline.

Gde biste odveli goste i koju priču biste im ispričali?

Da li biste im otkrili tajnu šabačke čivije? Pokazali tvrđavu gde je prema legendi boravio grof Drakula? Dočarali bal na dvoru gospodara Jevrema? Ponosno istakli da je baš Anka svirala prvi klavir u Srbiji? Možda biste goste odveli na najlepši vidikovac na Ceru? Ispričali mit o caru Trojanu? A možda biste se odlučili za nešto modernije, najukusniji sladoled u gradu, čuvenu pekaru?

Uvereni smo da se u svakom od vas krije pravi pripovedač.

Pišite nam na nazahtevcitalaca@glaspodrinja.rs


Najkreativnije ideje objavićemo u našem štampanom i onlajn izdanju, kao i društvenim mrežama.

Dok čekamo odgovore sa vama delimo crticu iz istorije grada.


Priča o padu aviona u Šapcu aprila 1928. godine


Probni let na relaciji: Novi Sad- Beograd - Šabac-Bjeljina- Vukovar- Novi Sad. Prepodne, dok se na ulicama nalazilo puno sveta, primećen je avion koji se velikom brzinom približavao centru grada. Nadletavši grad na visini od svega 200 metara, toliko blizu da se silueta „Brege 19“ jasno videla, napravio je krug oko tornja šabačke crkve, a zatim nastavio ka Gimnaziji.

Dok su iznad kuća leteli nisko, skoro dodirujući krovove, nepravilno zujanje i neravnomerna brzina ukazivali su na defekt motora. Novinarski izveštaji iz tog period navode da su se čuli i revolverski pucnji iz aviona, kao vesnici predstojeće nesreće. Avion je počeo da pada. Sručio se i svom silinom zario u kuću šabačkog terzije Mihaila Jevremovića, u ulici Vlade Jovanovića broj 5.

Tačno u 10 časova i 15 minuta. Krila, elisa i prednji deo trupa aviona bili su potpuno uništeni. Ostao je samo rep, koji se zakačio za telefonsku žicu i visio nad trotoarom. Motor se nalazio u kuhinji, trup u sobi. Sreća pa je kuća samo dan ranije ispražnjena, jer se vlasnik spremao da je renovira i iselio sve stanare, među kojima je bilo i dece, kao da je slutio da će mu je tri mlada avijatičara „renovirati“ pre vremena i plana.

Pročitajte kompletan tekst klikom na link.


Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa