Берза

 • aero 1.696 ▼ -0,18%
 • enhl 705 ▲ 0,71%
 • enop 3.050 ⚫ 0,00%
 • fito 2.950 ▼ -0,07%
 • impl 3.317 ▼ -7,84%
 • inbu 424 ⚫ 0,00%
 • kmbn 1.878 ▼ -0,27%
 • niis 716 ▲ 1,13%
 • rmks 1.100 ▼ -15,38%
 • rso1323 121,57 ▲ 37,91%
 • rso1329 121,13 ▲ 34,87%
 • rso15122 112,95 ▲ 1,76%
 • rso17153 105,36 ▲ 0,31%
 • sjpt 300 ▼ -0,33%
 • strn 5.000 ⚫ 0,00%
 • tgas 12.061 ▼ -3,50%
 • vdav 4.000 ⚫ 0,00%
 • vdpc 6.500 ⚫ 0,00%
(10. новембар 2017.)

Регионална конференција: Незапосленост и даље највећи проблем Рома

Регионална конференција: Незапосленост и даље највећи проблем Рома
Незапосленост остаје највећи проблем Рома у региону, а према новом истраживању, 16 одсто пословних лидера не би запослило Роме без обзира на образовање и вештине, речено је данас на регионалној конференцији у Тирани.
Учесници конференције акционог тима пројекта "Интеграција Рома 2020" Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ) о потребама и приоритетима за попуњавање буџетских недостатака у политикама интеграције Рома у том региону казали су и да је интеграција дуг и сложен процес и да је потребна сарадња свих заинтересованих страна.
Генерални секретар РЦЦ-а Горан Свилановић изјавио је да је ново истраживање за Балкан показало да 16 одсто бизнис лидера не би запослили Роме без обзира на образовање и вештине, а да 19 одсто није сигурно да ли би то учинили.
"То мора да се промени. Морамо да променимо стереотипе и да уложимо више новца и више напора у интеграције", рекао је Свилановић на конференцији којој су присуствовали представници влада земаља Западног Балкана и Турске, донаторске организације које делују у региону, финансијске институције и регионалне иницијативе.
Свилановић је рекао да су збрињавање и запослење кључна питања којима се овога пута баве, додавши да је циљ обезбедити владама земаља у региону подршку за унапређење интеграције Рома.
"Незапоселност је највећи проблем. Они који су запослени прибојавају се да ће изгубити посао за две или три године, а они који га немају плаше се да га неће добити наредне две или три године", рекао је Свилановић.
Министарка здравља и социјалне заштите Албаније Огерта Манастирлиу изјавила је да је неопходна борба за против дискриминације и за интеграцију Рома у друштво.
"Важно је да буду прихваћени у друштву без препрека и дискриминације и да решимо њихов проблем становања", казала је Огерта Манастирлиу.
Министарка здравља Албаније, која је домаћин конференције, рекла је да "остаје још много корака ка унапређењу живота Рома" и да је у том циљу потрабна сарадња у региону.
Државни секретар у Влади Србије Ненад Иванишевић рекао је да је у Србији знатно повећан број ромске деце која се уписују у школу, да је повећан број студената и да има 400 ромских студената.
"Око 30 одсто средстава недостаје и зато је важно да разговарамо о томе. Уочи конференције разговарали смо о чему служе овакве конференције - служе да знамо да су нам проблеми исти и да су нам кораци у решавању проблема исти", рекао је Иванишевић.
Када се реши питање становања, рекао је Иванишевић, мора се "решити и питање запослења јер у спротном резултат није комплетан".
Министарка рада и социјалне политике Македоније Мила Царовска изразила је задовољство због учешћа на регионалној конференцији о попуњавању буџетских празнина у политикама интеграције Рома, рекавши да се регион суочава са великим изазовима.
Царовска је рекла да је у Македонији ове године приоритет збрињавање и додала да је у ту сврху повећан буџет.
"Сваке године се издваја 10 милиона денара за одређену групу Рома која се суочава са финансијским проблемима", казала је она.
Додала је да је циљ Владе Македоније смањење сиромаштва у тој земљи, а самим тим и међу међу мањинама.
Заменик министра за људска права и избеглице БиХ Предраг Јовић рекао је да су Роми најмогољуднија и најугроженија национална мањина у БиХ, али и оценио да се положај Рома у БиХ из дана у дан побољшава и изразио уверење да ће се тај тренд наставити.
Он је рекао да је у БиХ је 2005. године уведена Стратегија за решавање проблема Рома, која се, између осталог, односи на становање и здравствену заштиту.
Високи званичник црногорског Министарства за људска и мањинска права Леон Ђогај рекао је да је у Црној Гори "четири пута више Рома интегрисано у образовни систем" него што је то био случај пре 10 година и додао да ниједан високообразован Ром није незапослен.
"Интеграција је дуг и сложен процес и потребна је сарадња свих заинтересованих страна", рекао је Ђогај и додао: "Ништа о Ромима без Рома".
Он је рекао да је кључни циљ нове стратегије, када су у питању Роми у Црној Гори, смањење разлика с преосталим делом становништва.

Представник Делегације Европске уније у Албанији Стивен Старк рекао је да је интеграција Рома "високо на агенди ЕУ".
Старк је рекао да је интеграција Рома део проритета које Албанија мора да испуни у оквиру евроинтеграција и да су међу кључним питањима образовање, здравствена заштита и становање.
Он је позвао владе земаља у региону да сарађују и "деле добре моделе".
Главни циљ данашње конференције у Тирани је стварање одговарајућег форума у оквиру којег ће економије учеснице и донатори разговарати о потребама и приоритетима интеграције Рома, посебно у области запошљавања и стамбеног збрињавања.
Бета

Најновији број

22. фебруар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa