29. mart 2022.29. mar 2022.
Foto: ŠPU i privatna arhiva  Galerija

Foto: ŠPU i privatna arhiva Galerija

Lena Gligorić, učenica Škole primenjenih umetnosti

Maštovita, originalna i svestrana Lena

„Zadatak umetnika jeste da posmatra, razmišlja, reaguje na sva kretanja u društvu i na taj način širi ideju o neophodnosti promena“, ističe Lena Gligorić, učenica drugog razreda Škole primenjenih umetnosti u Šapcu
-Imam utisak de se bavim umetnošću ili barem procesom kreativnog razmišljanja od kada znam za sebe. Još kao mala devojčica većinu vremena sam provodila crtajući a čitav svet koji jedno dete može da izmašta u tom periodu bio bi predstavljen crtežom. Radoznalost koju su roditelji podsticali u meni, istovremeno je budila inspiraciju koja je najvažniji momenat u stvaranju umetničkog dela.

Otuda, nije ni bilo dileme oko izbora srednje škole, a činjenicu da se tako specifična škola nalazi u neposrednom okruženju doživljavam kao privilegiju - kaže Lena Gligorić, učenica drugog razreda Škole primenjenih umetnosti u Šapcu.

Na međunarodnom konkursu za vizuelnu umetnost pod nazivom Brankuši viđen na 145 portreta, koji su organizovali Nacionalni muzej Konstantin Brankuši i Srednja umetnička škola Konstantin Braloi u Trgu Žiju, Lenin rad je posebno pohvaljen. Međunarodni Festival dizajna FOMB u Mariboru tema Svetovi, kategorija plakat - treće mesto. Likovni konkurs Krv život znači u organizaciji Crvenog krsta Šabac, prva nagrada u kategoriji srednjoškolaca. Međunarodno likovno takmičenje u organizaciji američke organizacije Bow Seat, u kategoriji učenika od 15 do 18 godina, Lena je osvojila dve nagrade, od kojih je jedna specijalna nagrada žirija. Sa uspehom se takmiči na konkursima na sajtu www.99designs.com u kategorijama dizajna loga, vizuelnog identiteta, ilustracija... Konkurs na temu Plant the Seed američke kompanije EarthX, u konkurenciji od preko 1300 radova Lenin rad će biti predstavljen 22. 4. 2022. na izložbi u Dalasu gde će ujedno biti i proglašenje pobednika. Konkurs pod nazivom Povezivanje, Akademije tehničko-umetničkih strukovnih studija u Beogradu- druga nagrada.


Razmišljamo, aktivno učestvujemo
U fokusu ove mlade devojke su, kako sama kaže, društveno angažovane teme koje nose jasne poruke. Sudbina sveta u „našim je rukama“.

-Privlače me teme koje su društveno angažovane, vezane za klimatske promene, održivi razvoj, ekologiju, politiku... Smatram da se one tiču svih nas i da treba da razmišljamo o njima i aktivno učestvujemo u rešavanju problema koji proizilaze iz njih. Ja sam shvatila da kreativni izraz i poruke koje šaljem kroz svoje radove na neki način pružaju skromni doprinos u rešavanju određenih problema - govori mlada Šapčanka o porukama u svojim delima.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Maštovita, originalna, svestrana, Lena je učenica koja svakom likovnom problemu pristupa studiozno. Digitalnom ilustracijom se bavi dosta dugo, sa lakoćom savladava grafički softver, a grafička tabla je alat koji svakodnevno koristi. Na globalnim frilensing platformama postiže rezultate, što joj omogućava da praktično primenjuje svoje znanje iz oblasti grafičkog dizajna, kao i da upotpunjuje svoj džeparac.
Očekujemo da će Lena nastaviti da niže uspehe, a činjenica da je osvojila čak dve nagrade u okviru iste sezone na jednom značajnom međunarodnom takmičenju, koje za učenike sa svih kontinenata organizuje ekološka organizacija Bow Seat Ocean Awareness Programs u Americi, uverava nas da su ova očekivanja opravdana - rekao je profesor ŠPU i Lenin mentor Mihailo Simović.


-Kao što sam već rekla, poruke koje proizilaze iz mojih radova su upućene pojedincu, ukazuju da svako od nas snosi odgovornost za sve društvene probleme, ali ima i obavezu da te probleme rešava. Ipak, najveću inspiraciju mi pružaju savremeni mediji i mogućnost izražavanja u digitalnom formatu. Škola primenjenih umetnosti pruža formalno i praktično obrazovanje iz različitih umetničkih disciplina.

Čovek je biće promene
Lena smatra da umetnik sublimira promene koje se odvijaju u njegovom biću, kao i univerzumu. Proces kreacije oblikuje misli, emocije, događaje u umetničko delo.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Sam čin stvaranja podrazumeva promene, u samom materijalu i formi, a one se mogu preneti i na društveni kontekst. Čovek i promene koje se dešavaju u njemu i oko njega predstavljaju osnovnu supstancu svakog društva. Zadatak umetnika jeste da posmatra, razmišlja, reaguje na sva kretanja u društvu i na taj način širi ideju o neophodnosti promena.

-Lena je jedno vredno, radno, odgovorno, talentovano i inovativno dete. Lepo vaspitano. Njen rad i napredak pratim još od njene osnovne škole, odnosno od perioda kada je Lena dolazila na Školicu crtanja i slikanja. Još tada se video talenat koji je trebalo dalje negovati. Linija, karakter oblika, osećaj za boju, prostor, kompoziciju i proporciju su nekako urođeni elementi u Leninom likovnom stvaralaštvu. Iza svega toga stoji veliki rad i trud, istraživanje, uvek skromno i ponekada dosta samokritično. Lenina sfera interesovanja je dosta široka u umetničkom smislu. To interesovanje obuhvata sve, od tradicionalnog likovnog izraza do savremenog dizajna. Zahvaljujući upravo toj njenoj širini, Lena se vrlo rado odaziva na razne likovne konkurse - školske, republičke i međunarodne i ostvaruje zapažene rezultate i nagrade kako u oblasti umetnosti, tako i u oblasti dizajna - ističe Mladen Pantelić, profesor crtanja i slikanja, Lenin mentor.


Umetnik mora biti prisutan, vidljiv. Konkursi, izložbe su idealna prilika da se stvaralaštvo predstavi javnosti.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Sam čin izlaganja satisfakcija je za svakog autora. Zato se trudim da radove predstavim u što više različitih okruženja kao što su konkursi, izložbe, digitalne platforme itd. Već sam osvojila nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim konkursima. Izdvojila bih specijalnu nagradu žirija na likovnom konkursu američke organizacije Bow Seat na temu Water rising.

Talenat i veština idealna kombinacija
Na pitanje da li je talenat dar koji može opstati i razvijati se bez usavršavanja i rada, Lena daje upečatljiv odgovor.

-Takvo pitanje implicira univerzalni odgovor koji spaja elemente talenta i veštine. Savremene tehnologije, koje su već postale sastavni deo naših života, su u velikoj meri u sprezi sa dizajnom. Samim tim se menja i sam koncept umetnosti, pri čemu svaki pojedinac, svesno ili ne, direktno ili indirektno, ima pristup različitim sferama umetnosti.

Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Škola primenjenih umetnosti nam daje mogućnost da se izrazimo u skoro svim likovnim tehnikama, crtačkim, slikarskim, grafičkim i vajarskim i otkrivanjem svake od njih ulazimo u prostranstvo u kom su vidici neograničeni. U njoj se izučavaju tradicionalne umetničke tehnike ali je zastupljen i savremen pristup umetnosti. Odlično je opremljena nastavnim sredstvima, mašinama, alatima ali i sa brzim internetom, računarima i programima novije generacije, što nam daje mogućnost da se na kvalitetan način izrazimo u svim umetničkim disciplinama.


Budućnost se ne može predvideti, želje mogu biti vodilja, a nada vetar u leđa za mlade umetnike kao što je Lena Gligorić.

-Škola primenjenih umetnosti nam daje mogućnost da se izrazimo u skoro svim likovnim tehnikama, crtačkim, slikarskim, grafičkim i vajarskim i otkrivanjem svake od njih ulazimo u prostranstvo u kom su vidici neograničeni. U njoj se izučavaju tradicionalne umetničke tehnike ali je zastupljen i savremen pristup umetnosti. Odlično je opremljena nastavnim sredstvima, mašinama, alatima ali i sa brzim internetom, računarima i programima novije generacije, što nam daje mogućnost da se na kvalitetan način izrazimo u svim umetničkim disciplinama.


Foto: ŠPU i privatna arhiva


-Budućnost vidim u svetu umetnosti. Nadam se da ću školovanje nastaviti na višoj instanci, najverovatnije u oblasti grafičkog dizajna, ilustracije...
M. Ž.
Foto: ŠPU i privatna arhiva
Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa