11. april 2022.11. apr 2022.
Marko, Milan i Vladimir Petrović (Foto: Glas Podrinja)

Marko, Milan i Vladimir Petrović (Foto: Glas Podrinja)

Porodica Petrović: Od prodavnice do lanca prodajnih objekata

Od ideje do prepoznatljive firme

Porodica Petrović, radom od prodavnice do lanca prodajnih objekata u Pocerini, Mačvi. Svi članovi podjednako doprinose da posao funikcioniše. Dobar odnos prema poljoprivrednicima i inovativnost u poslu
Krajem devedesetih diplomirani mašinski inženjer Vladimir Petrović imao je diplomu, ali ne i radno angažovanje. Bez posla, sa poslovnom idejom i željom da je spovede u praksi, odvažio se na pokretanje sopstvenog biznisa. Posmatrajući potrebe tržišta i okruženja u turbulentnim vremenima otvorio je jedan maloprodajni objekat, poljoprivrednu apoteku u Jevremovcu. Danas porodična firma ima lanac prodajnih objekata i prepoznatljivo ime u svetu agrara.

- Nismo imali posao ni supruga, ni ja i odlučili smo da pokušamo samostalno da radimo. Odluka je pala da to bude poljoprivredna apoteka, jer ih u tom trenutku nije bilo mnogo -kaže Vladimir Petrović vlasnik i pokretačka snaga firme „Agrar Petrović“ iz Jevremovca o prvim poslovnim koracima.

-U tom periodu intenzivno smo se bavili proizvodnjom krastavaca kornišona, zatim jagode, maline. Tako da nam poljoprivreda nije bila nepoznanica.

Foto: "Glas Podrinja"


Kada se kockice poklope
Pravi trenutak, entuzijazam i dobra procena su se poklopili u odličan spoj i šansu za napredak. Zenit poljoprivrednih zadruga i potreba da se proizvođačima ponudi nešto novo, drugačije, bili su dobitna kombinacija za Petroviće i poslovni poduhvat.

-Uz strpljenje, trud i sopstvenim sredstvima širili smo broj poslovnica. Verovatno nas je motivisala želja za napredovanjem. U početku smo iznajmljivali prostor blizu sadašnjeg objekta, a nedugo zatim je otvorena i jedna radnja u Volujcu aktivna i danas.

Okolnosti su uticale da se s vremenom i ostatak porodice uključi u posao. Vladimirov otac Milan, nakon gašenja trgovinskog lanca „Nama“ postaje nezaposlen i svoje iskustvo u trgovini koristi za porodični biznis.

Foto: "Glas Podrinja"


Vremešni deka Milan, iako u penziji, svakodnevno je u jednom od maloprodajnih objekata gde uz čašicu razgovora sa poljoprivrednicima razmenjuje iskustva, znanja i trudi se da apoteka besprekorno radi – ističe Milan Petrović.

-Važno je da slušamo jedni druge i da se dogovaramo o svemu. Mi smo porodica i sve radimo kao tim - naglašava Milan.

Inovativnost i stručnost
Petrovići smatraju da je njihova želja da uvek budu bolji, donesu nešto novo na tržište ono što ih izdvaja.

-Trudimo se da uvek idemo u korak sa vremenom, te i pažljivo biramo kadar za svoju firmu. Zapošljavamo obrazovane i edukovane ljude. Desetak inženjera zaštite bilja je deo našeg tima. Ulažemo u znanje kompanije, a onda je sve mnogo lakše. Nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji je jednostavnije implementirati kada imate dobar kadar. Trenutno imamo 45 zaposlenih i 10 poslovnica, a proširili smo i opseg delovanja - ističe Vladimir i napominje da se to može preneti i na članove porodice koji su deo firme.

-Otac, brat i ja imamo različita zaduženja, ali podjednako važna kako bi sve dobro funkcionisalo i kako bismo iz dana u dan napredovali. Ponosni smo na to što smo privatna firma koja je uspela da opstane, razvija se i napreduje za dve decenije postojanja.

U porodičnoj firmi ne postoji radno vreme za članove, te je i odgovornost mnogo veća za sve što radite. Uz rad, trud se sve postiže


Rad i posvećenost
Mlađi Petrović, Marko svakodnevno je na terenu, te je u pauzi između obilaska dve poslovnice užurbano, ali sa osmehom rekao da je privilegija, ali i velika odgovornost raditi u porodičnoj firmi.

-U porodičnoj firmi ne postoji radno vreme za članove, te je i odgovornost mnogo veća za sve što radite. Uz rad, trud se sve postiže.

Tokom dve decenije postojanja i rada u poslovnom svetu izazova je bilo. Očekuju da će u vremenu koje dolazi biti još snažniji i prepoznatljiviji.

-U početku sam želeo da ostvarim saradnju sa inostranim brendovima, da ih ponudimo kupcima u našoj maloprodaji i da to bude ono što drugi nemaju. Kao što sam pomenuo procenili smo šta je u kom kraju potrebno našim poljoprivrednicima i da sa njima sarađujemo. Poznato je da ne stiže voće, povrće i žitarice u isto vreme, te je neophodno da se proizvođačima omogući da kupljenu robu plate kada prodaju svoj proizvod. Kroz ugovore smo im omogućili da to učine kada im je to potrebno. Uz maloprodaju i veleprodaju vršimo otkup žitarica i uljarica. Ove godine otkupljivaćemo i voće. U izgradnji je i nov poslovni prostor, sa magacinom, a nadamo se da će tamo u budućnosti biti i silos- dodaje Vladimir.

Foto: "Glas Podrinja"


Za budućnost kompanije kada su naslednici u pitanju ne brine. Sin i ćerka se po završetku školovanja spremaju da budu deo porodične firme. Uveren je da će značajno doprineti daljem razvoju već snažnog i afirmisanog brenda među poljoprivrednicima.
M. Ž.
Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa