18. april 2022.18. apr 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

"Najstarije" drvo na planeti u dvorištu Biblioteke šabačke

Iza velike gvozdene kapije, u zelenilu dvorišta nekadašnjeg Vladičanskog dvora, danas Biblioteke šabačke stanuje magnolija, "najstarije drvo na svetu".

Naravno, nije adresa najstarije biljke naše planete Masarikova 18, ali je baš tu jedan od predstavnika drevne biljne vrste "trećeg kamena od Sunca" .

Svakog marta krošnja magnolije raskošnim ljubičastim cvetovima najavi dolazak proleća i donese dašak lepote i misterije.
Foto: Glas Podrinja

Do kada naše sećanje seže, ona je tu, a niko sa sigurnošću ne može potvrditi koliko godina ova dama, zaštitnica šabačkog hrama knjige, zaista broji.

Pozivamo vas, drage čitaoce da sa nama podelite zanimljive priče, fotografije o magnoliji. Da li u vašem dvorištu raste neki izdanak ove biljke?


Uvereni smo da je bar jednog proleća ukrala vaš pogled, kao i poglede brojnih slučajnih prolaznika, putnika namernika što koračaju Masarikovom ulicom.

Foto: Glas Podrinja


U Severnoj Americi, Evropi i Aziji pronađeni su fosili magnolija stari oko 95 miliona godina. Naziv magnolija prvi put je upotrebio francuski botaničar da opiše cvetno drvo sa ostrva Martinik u čast svog kolege Pjera Manjola (Pierre Magnol), profesora botanike i direktora Kraljevske botaničke bašte u Monpeljeu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa