21. april 2022.21. apr 2022.
Svečano otvaranje izložbe u Narodnom muzeju u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Svečano otvaranje izložbe u Narodnom muzeju u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Stevan Čalić i savremenici u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju Šabac svečano je otvorena postavka "Stevan Čalić" i savremenici na kojoj su izložena 32 ostvarenja Stevana Čalića, kao i dela devet umetnikovih savremenika (Beta Vukanović, Mara Lukić Jelesić, Miloš Golubović, Jovan Bijelić, Hakija Kulenović, Mihailo Petrov, Borivoje Stevanović, Branko Lale Stanković, Milan Radonjić).
Postavka upriličena povodom Dana grada (Foto: Glas Podrinja)

Otvarajući izložbu gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić naglasio je da su šabački umetnici ostavili dubok trag u istoriji, kulturi grada, ali i države.

-Stevan Čalić je jedan od najznačajnijih umetnika i slikara koji je živeo i stvarao u Šapcu. Ponosni smo što su u okviru postavke izložena njegova najznačajnija dela. Nadam se će veliki broj sugrađana pogledi izložbu. Čast je što je otvaranju prisustvovao gradonačelnik grada pobratima Kralupija iz Češke, jer je Čalić bio praški đak - istakao je gradonačelnik Šapca.

Sva izložena dela čuvaju se u Likovnoj zbirci muzeja, tako da koncept postavke pruža uvid u Čalićevo slikarstvo, uz priliku da se stručna javnost upozna sa nekolicinom ostvarenja koja ranije nisu izlagana niti bila dostupna javnosti.
Čelnici grada, direktori ustanova kulture i gosti (Foto: Glas Podrinja)

Autor izložbe i kataloga muzejski savetnik Tatjana Marković istakla je da će izložbu pratiti film i predavanje o Čaliću.

-U nekoliko reči teško je sumirati sve ono što je bio Stevan Čalić. Smatram da njegovu ličnost najbolje oslikava rečenica Petra Mikića "Ono što je Milena Pavlović Barili za Požarevac, ili Sava Šumanović za Šid, ili Milan Konjović za Sombor, to je Stevan Čalić za Šabac - rekla je muzejski savetnik Tatjana Marković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa