29. april 2022.29. apr 2022.
Dr Draginja Draga Ljočić ( 22. februar 1855, Šabac —  5. novembar 1926,Beograd)- (Foto: Glas Podrinja)

Dr Draginja Draga Ljočić ( 22. februar 1855, Šabac — 5. novembar 1926,Beograd)- (Foto: Glas Podrinja)

Izložba o dr Dragi Ljočić na Trgu

Odsjaji prve šabačke lekarke

„Doktorka Draga Ljočić je bila svevremena. Avangardna za period u kom je živela, te nam je velika inspiracija. Sagledavajući njen život možemo da propitujemo i svoje vreme“, naglasila je mr Sonja Bokun Đinić
Dr Draginja Draga Ljočić (22. februar 1855,Šabac — 5. novembar 1926, Beograd) bila je prva srpska lekarka, feministkinja i sufražetkinja. Osnovnu školu završila je u Šapcu, a Višu žensku u Beogradu. Pošto je završila Licej, 1872. je postala prva Srpkinja koja je pohađala ciriški medicinski fakultet gde je dipolomu stekla 1878. Zalagala se za otvaranje dečijih bolnica, izgradnju domova za nezbrinutu decu. Njen profesionalni put nije bio lak i konstantno se borila da posao lekarke obavlja po pravu diplome i stručnosti, ne pola. Zalagala za sticanje prava glasa za žena i profesionalno izjednačavanje muškaraca i žena. Kao bolničarka i lekarka, učestvovala je Srpsko-turskim ratovima, Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

U znak sećanja i čast jedne od najinteresantijih i inspirativnijih žena nacionalne istorije u otvorenoj galeriji na Trgu javnosti je dostupna izložba pod nazivom “Doktor Draga Ljočić-Odsjaji” posvećena prvoj šabačkoj lekarki doktorki Dragi Ljočić. Grupa šabačkih novinara (UNŠ) i umetnika (Kombinart) realizovali su projekat o životu i radu znamenite Srpkinje.

Ideja za pokretanje projekta potekla je od mr Sonje Bokun Đinić, dugogodišnje (nekadašnje) direktorke Biblioteke šabačke i njenog istraživanja. Saznanja do kojih je došla bila su osnova da se sagleda bogatstvo i značaj zaostavštine dr Drage Ljočić, a potom i pretoče u izložbu. Po prvi put šira javnost ima uvid u neobjavljena dokumenta i fotografije o doktorki Dragi.

-Draga Ljočić je dala nemerljiv doprinos ne samo gradu, nego našoj zemlji i Evropi. Školovala se za lekara u inostranstvu (Cirihu) u vreme kada je to delovalo kao nemoguć podvig za jednu devojku. Nadamo se da će izložba o Dragi biti inspiracija za sugrađane da više saznaju o kulturi, tradiciji i istoriji Šapca - naglasila je mr Sonja Bokun Đinić napominjući da sećanje na Dragu živi kroz njenu duhovnu zaostavštinu, kao odsjaj i odraz borbe protiv stereotipa nekadašnjeg i današnjeg društva.

(Foto: Glas Podrinja)


-Ona je bila svevremena, bila je avangardna za period u kom je živela, te nam je velika inspiracija. Sagledavajući njen život možemo da propitujemo i svoje vreme. Njena borba je odlično opisana u molbi koju je uputila Ministarstvu zdravlja, a to je želja da se bavi lekarskim poslom bez obzira na pol.
Smatrala je da na to ima pravo na osnovu diplome koju je stekla u Cirihu 1878. godine. Želela je da bude ravnopravni član društva i države kao žena, da se izbori za status da radi svoj posao i bude priznata u svojoj profesiji - dodala je mr Sonja Bokun Đinić.

Projekat “Dr Draga Ljočić - Odsjaji” čine dve celine, likovno-dokumentarne izložbe sa umetničkim instalacijama o dr Dragi Ljočić i dokumentarnog filma o životu i radu ove znamenite Srpkinje.

Doktor draga Ljočić je prva Srpkinja lekar, među retkim fakultetski obrazovanim ženama u Evropi 19. stoleća. Borac da bez razlike pola radi lekarski posao u državnoj službi, poručnik i lekar u ratovima, dobrotvor i medicinski pedagog. Sagledavanjem njenog života i karijere, potiremo granice fizičkog i vremenskog prostora, Šapca, Beograda, Ciriha. (iz kataloga izložbe)


Izložba na Trgu u Šapcu ( Foto: Glas Podrinja)

M.Ž.
Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa