24. maj 2018.24. maj 2018.
Asocijacija malinara Srbije priprema protest zbog niskih otkupnih cena

Asocijacija malinara Srbije priprema protest zbog niskih otkupnih cena

(Beta) - Proizvođači malina u celoj Srbiji uskoro će započeti proteste ako se na sastanku za sedam-osam dana ne dogovore sa otkupljivačima o ceni maline, rekao je danas pedsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

On je agenciji Beta rekao da proizvođači traže prosečnu otkupnu cenu od 1,75 evra po kilogramu, koliko košta najlošija klasa maline.

"Izvozne cene maline se kreću od 1,95 evra do 2,20 evra po kilogramu za 'rolen', najkvalitetniju vrstu", rekao je Radović.

Od države se, kako je rekao, ne traži nikakav novac, već samo da svojim autoritetom utiče na otkupljivače da dođu na razgovore i kontroliše ih da se ne ponašaju monopolski prilikom utvrđivanja cena, kao i da li plaćaju porez na dobit.

Belgijska firma Krops je, prema njegovim rečima, ponudila akontnu (garantovanu) cenu u decembru prošle godine od 100 dinara za kilogram malina, a ovih dana je kompanija Sirogojno ponudila 120 dinara.

Iskustva, kako je rekao, pokazuje da se na tu akontnu cenu kasnije, kada počne otkup maline i ponuda i potražnja iskristališu cene, malo doplati.

"Otkupljivači, sasvim je očigledno, ucenjuju proizvođače niskim cenama da bi što više zaradili, a koliki im je profit može se videti po tome kako su ovih meseci uređivali dvorišta i zgrade oko hladnjača", rekao je Radović.

Dodao je da je "vozni park otkupljvača veći i skuplji nego Vlade Srbije".

"Otkupljivači se javno bahate, a proizvođači ne mogu da prežive", rekao je Radović.

On je procenio da će ove godine rod maline biti upola manji jer je suša prošle godine uništila zasade, pa će to smanjiti prinos za oko 30 odsto, a dvadesetak odsto će biti šteta ove godine zbog grada koji je "prošarao" skoro celom Srbijom.

Radović je rekao da je problem i kako naći radnike koji uz hranu i smeštaj dnevno mogu da zarade od 1.800 do 2.500 dinara, zavisno od toga koliko naberu.

"Ako ne dogovorimo bar minimalnu otkupnu cenu od 1,75 evra po kilogramu zapustićemo malinjake, neki već jesu zbog niskih otkupnih cena, pa neka otkupljivači razmisle od koga će kupovati maline", rekao je Radović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa