6. maj 2022.6. maj 2022.
Ljiljana Đurović, Nađa Gajić, Ivona Čađanović, Branka Todorović, Mirko Stjepanović, Dušan Pavlović, Tijana Iskić i Vuk Matić/ Foto: Glas Podrinja

Ljiljana Đurović, Nađa Gajić, Ivona Čađanović, Branka Todorović, Mirko Stjepanović, Dušan Pavlović, Tijana Iskić i Vuk Matić/ Foto: Glas Podrinja

Priča o drugačijoj deci

Sloboda! Komedija! Maštanje! Kreiranje! Prijateljstvo! Zabava! Drugarstvo!




Za manje od godinu dana članovi Kluba mladih KC u Šapcu uspeli su da pokrenu lavinu dobrih ideja i energije. U prostoru nekadašnjeg Doma omladine, današnjeg Kulturnog centra okuplja se grupa srednjoškolaca i vlada kreativnim svemirom. Okupili su se spontano, ali sa namerom da kreiraju drugačiju, unikatnu kulturnu scenu grada po svojoj meri. Ali i po meri svih mladih koji dele slična interesovanja, poglede na svet, promišljaju i imaju stav o važnim pitanjima. Klub nije zatvorenog tipa i rado prihvataju „pojačanje“. Važno je da ste svoji i posedujete entuzijazam koji pleni, malo kritičkog osvrta na sve(t) nije na odmet.

Tokom proteklih meseci realizovali su dve predstave, jednu u svom prostoru, a drugu na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta. Za prvo predstavljanje javnosti su odabrali „Kako Tanujg javlja, ja te volim (vožnju kroz šezdesete), nakon čega se javila ideja za nešto drugačijom temom i predstavom „Tabula raza- deca sa margine“. Premijera je pobrala simpatije publike, mladih i onih starijih, usmerila reflektor ka njima.

Ko je pokretač svega?


Nađa: Nedostajalo nam je mesto gde bismo kreirale sadržaje koje volimo! Ideja se rodila u junu protekle godine, potpuno spontano, kao i za predstavu. U to vreme smo spremale recital i „sinulo“ nam je zašto ne bismo uradile pravu predstavu. Tijana je pisala scenario.
Zahtevna i osetljiva tema, deca na margini društva. Nasilje, mržnja, ljubav, adolescencija kao osetljiv period u životu mladog bića.

Tijana: Želeli smo da prikažemo probleme sa kojima se mladi suočavaju, a popravni dom je kao mesto koje oslikava likove najbolje i sve pomenute teme.

Nađa: To su teme sa kojima se susrećemo, ali su opet tabu. Smatram da se olako shvataju i da nisu dovoljno vidljive na pravi način. Ako pogledamo društvene mreže i javnost, ne obraćamo pažnju. Namera nam je bila da vršnjacima na drugačiji način predstavimo nasilje.

Ivona: Svima je lakše da okrenu glavu i ne bave se problemom. Primetno je da sve više mladih ima slične probleme. Razgovor i otvaranje teme je od značaja za sve.

Dušan: Želeli smo da identifikujemo probleme koji muče mlade, ali i da pomognemo u njihovom rešavanju. Ključ je u otkrivanju uzroka, potom adekvatnoj pomoći. Poruka za sve, ne samo za mlade bi bila da nije sramota priznati da imate problem, ili da vas nešto muči. Uvek postoji neko ko želi i može da vam pomogne. Ne treba se stideti, toliko je rešenja i opcija.

Ljiljana: Važno je i da roditelji budu uključeni, da razgovaraju sa decom. Da ne zanemaruju neke signale, već da budu tu.
Vuk: Muka je uvek lakša kada se podeli!

Premijera u pozorištu je bila prilika da zakoračite na veliku scenu, kako teatarsku, tako i kulturnu scenu grada. Kakvi su utisci?


Dušan: Recital u septembru je bio zagrevanje za predstavu „Tabula raza“. Iako izgleda da je sve realizovano za tren, a iza svega stoji ozbiljan timski rad. Od početne faze do premijere predstava je evoluirala, prošla brojne izmene i korekcije. Drago mi je da zajedničkim snagama možemo da uradimo sjajne stvari. Ovo je bila idealna prilika prevaziđemo tremu i budemo deo nečeg drugačijeg.
Tijana: Iako je bio veliki izazov, veoma sam ponosna na rezultat. Na celu ekipu.
Vuk: Kada sam izgovorio prvu repliku na probi tek tada sam shvatio koliko treba da učim (smeh). Prihvatali smo sugestije, kritike i pratili jedni druge. Sprijateljili smo se, upoznali jedni druge.
Ivona: Imali smo slobodu da tekst kreiramo sami kada su uloge podeljene. Neverovatno iskustvo, posebno kada čujemo komentare.
Ljiljana: Publika je odlično reagovala, pomno pratila predstavu. Veliki broj mladih se javio na audiciju. Nažalost, nisu svi mogli da dobiju neku od uloga, ali su bili deo projekta kao statisti, rekviziteri, pomoć u organizaciji.
Nađa: Mislim da nismo svesni šta smo uradili. Još uvek smo pod utiskom. Trudićemo se da nastavimo u istom maniru.

Klub je posebno mesto, a koja reč najbolje oslikava vaš kreativni svemir?


Ljiljana: Sloboda!
Vuk: Komedija!
Nađa: Maštanje!
Dušan: Kreiranje!
Tijana: Prijateljstvo!
Ivona: Zabava!
Mirko: Drugarstvo!

-Ponosna sam na njih kao na mlade, ali zrele ljude koji odlično promišljaju, osećaju. Mislim da ne shvatamo kakvu decu imamo, sjajna su. Samo im treba dati podršku i otvoriti vrata, jer oni veoma dobro znaju šta su njihove potrebe - rekla je Branka Todorović.


Medijski sadržaj nastao na osnovu odabira tema od strane građana Šapca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa