6. maj 2022.6. maj 2022.
Beta

Beta

Vučić: Srbija mora da nastavi evropski put, ali neće gaziti prijateljstva na Istoku

Srbija mora da nastavi svoj evropski put jer ekonomski uspesi koje je postigla ne bi bili mogući bez evropskog okruženja, ali neće se odreći prijateljstava na Istoku, izjavio je večeras u Beogradu predsednik Aleksandar Vučić.

Tokom obraćanja javnosti povodom izazova sa kojima se Srbija suočava, Vučić je rekao da Srbija "ne bi mogla da bude najbrže rastuća evropska ekonomija u poslednje dve godine bez evropskog okruženja, bez evropskih investicija i bez celog političko-pravnog okvira kroz koji je prolazila".

"Srbija mora da nastavi svoj evropski put, nemam problem sa tim ako članovi skupštine žele da mi izglasaju nepoverenje, potrebna je dvotrećinska većina. Jer ono što se odigrava u narodu, odigrava se i u najvećoj partiji (Srpskoj naprednoj stranci) u zemlji. Tačno je podeljeno na 36-40 za i protiv EU, i u stranci koju vodim postoje različita mišljenja", kazao je Vučić.

Nastavak evropskog puta ne znači da Srbija neće čuvati nacionalne interese i da će izgubiti samobitnost, ponos i dostojanstvo, naveo je Vučić.

"Srbija neće gaziti i gasiti prijateljstva na Istoku i ne interesuje me koja je sila pritiska koja dolazi. Naš strateški put je put u Evropu, ako to nismo u stanju da razumemo, molim vas da mi kažete šta je alternativa", dodao je.

Vučić je rekao i da je politika koju je Srbija definisala na početku sukoba u Ukrajini bila "promišljena, odgovorna i sa pogledom u budućnost" i da se to vidi po tome što ni danas, više od 70 dana od početka rata, "nije promenjena".
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa