24. maj 2018.24. maj 2018.
Sudija Apelacionog suda: Komentarisanje sudskih odluka je pritisak na pravosuđe

Sudija Apelacionog suda: Komentarisanje sudskih odluka je pritisak na pravosuđe

(Beta) - Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenio je danas da političari komentarisanje sudskih odluka kroz medije koriste kao instrument uticaja na pravosuđe.

"Komentarisanje sudskih odluka putem medija je odavno postalo instrument uticaja na pravosuđe", rekao je Majić na konferenciji Komiteta za ljudska prava (JUCOM), povodom prezentacije Izveštaja o poštovanju Kodeksa ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka.

On je dodao da su političari svesni da komentarisanje sudskih odluka predstavlja pritisak na rad pravosuđa.

Majić je izrazio bojazan da će to nastaviti da se dešava i dodao da se u Srbiji "zakon ne doživljava kao nešto što je obavezno poštovati".

Zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić je naveo da samostalnost tužilaštva nije zaštićena kodeksom koji je usvojen i dodao da "politika presudno utiče na karijere tužilaca".

Narodna poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da nema optimističnu prognozu kada je u pitanju komentarisanje sudskih presuda, uprkos tome što je donet Kodeks.

Čomić je dodala da se "propaganda umesto informisanja" i miran rad pravosuđa i tužilaštva međusobno isključuju.

"Ili imate propagandu ili imate tužilaštvo i pravosuđe na miru", rekla je Čomić.

Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka usvojio je Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja 20. jula 2017. godine. Prema kodeksu, poslanici su u javnim nastupima dužni da poštuju načela pretpostavke nevinosti.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa