12. maj 2022.12. maj 2022.
članica Gradskog veća grada Šapca Jelena Milošević,  Miroljub Nikolić „Caritas“ Šabac i direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković/Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

članica Gradskog veća grada Šapca Jelena Milošević, Miroljub Nikolić „Caritas“ Šabac i direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković/Foto: Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Palijativno zbrinjavanje u Srbiji: stanje i perspektiva

Konferencija pod nazivom „Palijativno zbrinjavanje u Srbiji – stanje i perspektiva“ održana je u utorak, 10. maja 2022. godine, u Beogradu. Na konferenciji je predstavljen koncept palijativnog zbrinjavanja, značaju ovakvog vida pomoći pacijentima i članovima njihovih porodica, a govorilo se i o modelima palijativnog zbrinjavanja izvan Srbije.

Palijativno zbrinjavanje podrazumeva podizanje kvaliteta života obolelog u terminalnoj fazi bolesti, kao i podizanje kvaliteta života članova porodice koji brinu o svom obolelom članu, kako bi im se omogućio dostojanstven život.

Iskustva palijativnog zbrinjavanja u Šapcu predstavili su dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, Jelena Milošević, članica Gradskog veća grada Šapca zadužena za socijalnu zaštitu, kao i Miroljub Nikolić iz „Caritas“ Šabac.

Doktorka Jasmina Stanković sa drugim učesnicima podelila je iskustva nedavno okončanog projekta prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske pod nazivom „Podrži život“ i istakla je značaj timskog rada koji je ostvaren između ustanove na čijem je čelu, lokalne samouprave i Caritas – a.

– Na konferenciji sva izlaganja bila su od izuzetne koristi. Imali smo priliku da se upoznamo sa svim prednostima i manama, a doneti su i određeni zaključci kako bi se palijativno zbrinjavanje unapredilo i omogućilo u svim zdravstvenim ustanovama.

Pored onkoloških pacijenata, važno je da budu uključeni i svi ostali pacijenti u terminalnoj fazi bolesti. Jedan od predloga bio je da se domovima zdravlja omogući da imaju specijaliste palijativne medicine. U našoj zemlji palijativno zbrinjavanje je razvijeno, ali smatram da bi trebalo da se pojača i da se radi na čvršćoj saradnji između domova zdravlja, lokalne samouprave, da postoji intersektorska saradnja, odnosno multidisciplinarni pristup ovome.

Da pored zdravstvenih radnika budu uključeni i predstavnici socijalne zaštite, psihijatri psiholozi, sveštenici, volonteri – navela je dr Jasmina Stanković.

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac, palijativno zbrinjavanje integrisano je u Službu kućne nege, s obzirom na to da je naša ustanova imala edukaciju i uspešno implementirala ovaj vid pomoći pacijentima. Usluge palijativnog zbrinjavanja trenutno koristi 247 pacijenata.
Dom zdravlja "Dr Draga Ljočić"

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa