12. maj 2022.12. maj 2022.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. maj

Međunarodni dan medicinskih sestara je globalni događaj koji slavi posvećenost i hrabrost medicinskih sestara širom sveta. Ovim događajem koordinira Međunarodni savet medicinskih sestara (ICN) kako bi se osiguralo priznanje i neprocenjivi doprinosi medicinskih sestara u očuvanju zdravlja ljudi širom sveta.

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja svake godine, na dan koji je ujedno i godišnjica rođenja pionirke medicinskih sestara Florens Najtingel.


Tema Međunarodnog dana medicinskih sestara za 2022. godine je „Medicinske sestre: Glas za vođstvo – Investirajte u sestrinstvo i poštujte prava za osiguranje globalnog zdravlja.“

Ovogodišnja tema pokazuje potrebu za ulaganjem u sestrinstvo, za izgradnju visoko kvalifikovane medicinske sestre i zaštitu prava medicinskih sestara kako bi se zdravstveni sistemi transformisali i kako bi zadovoljili potrebe pojedinaca i zajednica sada i u budućnosti.

SZO je 2021. godine usvojila dokument „Globalni strateški pravci za sestrinstvo i babicu 2021–2025“, koji pokriva četiri ključne oblasti: obrazovanje, posao, liderstvo i pružanje usluga.

Ove preporuke obuhvataju:


1) obrazovati dovoljno babica i medicinskih sestara sa kompetencijama za zadovoljavanje zdravstvenih potreba stanovništva;
2) otvarati radna mesta, upravljati migracijama, zapošljavanju i zadržavanju babice i medicinskih sestara tamo gde su najpotrebnije;
3) ojačati rukovodstvo medicinskih sestara i babica u zdravstvenim i akademskim sistemima; i obezbediti da ovo osoblje bude podržano, poštovano, zaštićeno, motivisano i opremljeno da bezbedno i optimalno doprinese u pružanje zdravstvenih usluga.


U Periodu pandemije Covid 19 medicinske sestre iako su bile izloženi virusu, suočene sa napadima javnosti, ekstremnim opterećenjima i dalje su nedovoljno plaćene i potcenjene. Ukoliko vlade zemalja nastave da odlažu ulaganje u zdravstvenu radnu snagu, to će biti na štetu zdravstvenih sistema širom sveta.

Nema zdravlja bez zdravstvene radne snage!
Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa