Info

12. maj 2022.12. maj 2022.
Premijera predstave: „Violina, daire i pegla“

Premijera predstave: „Violina, daire i pegla“

U Šabačkom pozorištu u večeras od 20 časova premijerno biće izvedena predstava „Violina, daire i pegla“ u režiji Tijane Vasić prema tekstu ruskog dramatičara Nikolaja Koljade.

Dve naizgled potpuno drugačije porodice, jedna proleterska, druga građanska, spajaju se brakom sklopljenim između Leonida i Nataše i dva dana nakon svadbe savršenu idilu zamenjuju stereotipni i komični obrasci ponašanja članova familije.

- Rusi u žargonu koriste izraz violina, daire i pegla kada žele da kažu kako neki orkestar zvuči raštimovano. U slučaju Koljadinog teksta ovaj naziv ima preneseno značenje na novopečeni bračni par i njihove matične familije koje već drugog dana svadbe ulaze u nepremostive nesuglasice, zbog kojih je nastavak veselja doveden u pitanje. Želeći da pobegnu od dominantnih mama, naši mladenci ulaze nepromišljeno i nezrelo u brak, iz zaljubljenosti, i sada se suočavaju sa posledicama koje donose klasne razlike. Shodno tome se nameće pitanje tradicije i očekivanja, zbog čega se mladin moral izvrće ruglu – pojašnjava rediteljka Tijana Vasić i dodaje da violina, daire i pegla podsećaju „da sve što je brzo to je i kuso“.

-Bolje je da dva puta izmerimo pa onda sečemo kako nam sutra ne bi bio problem da preuzmemo odgovornost za svoje postupke.

Režija: Tijana Vasić
Dramaturg: Jelena Paligorić Sinkević
Scenograf: Nikola Nikolić
Kostimograf: Selena Mladenović
Izbor muzike i dizajn zvuka: Kosta Pavlović
Dizajn plakata: Selena Mladenović
LICA:
LjUDMILA, Natašina majka – ALEKSANDRA RISTIĆ
NINA, Lenjina majka – ANETA TOMAŠEVIĆ
NATAŠA – KRISTINA PAJKIĆ
LENjA – MILOŠ VOJNOVIĆ
OLGA, konobarica – DRAGANA RADOJEVIĆ
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa