19. maj 2022.19. maj 2022.
Šetam suze ulicom Lalinom
Omaž jednoj mladosti

Šetam suze ulicom Lalinom

Knjigu, koja ne otvara samo dušu autora, nego i čitav jedan univerzum, Trifković je napisao „u ime svih nas iz šezdeset i neke“, a Lalina ulica i suze posle nje postaće sinonim. Lalina nije bila samo centar „Šabaje“, nego i čitavog njegovog (i ne samo njegovog) sveta, u njoj je odrastao, sretao prve ljubavi i stekao večna prijateljstva koja smrt kao „neproverena glasina“ ne može prekinuti
Prof. dr Zoran Trifković, najmlađi redovni profesor u istoriji Mašinskog fakulteta, šef Katedre za fiziku i elektrotehniku, oglasio se svojom prvom knjigom. „Šetam suze ulicom Lalinom“ potresna je i duboko emotivna poetska zbirka, omaž mladosti generacije šezdeset i sedme, koju najbolje mogu da razumeju, a pre svega da osete, oni koji koji joj pripadaju. Oni koji su napustili ovaj svet, možda se raduju na onom drugom, ili prvom, ko bi ulazio u raspored? Najdublji stihovi, kao golubice od tuge nabrekle, napisani su otišavšim i nikad prežaljenim Gentom, Tomom, Žabetom, prijateljima koji su obeležili Trifkovićev i živote svih u generaciji.

Knjigu, koja ne otvara samo dušu autora, nego i čitav jedan univerzum, napisao je „u ime svih nas iz šezdeset i neke“, a Lalina ulica i suze posle nje postaće sinonim. Lalina nije bila ne samo centar „Šabaje“, nego i čitavog njegovog (i ne samo njegovog) sveta, u njoj je odrastao, sretao prve ljubavi i stekao večna prijateljstva koja smrt kao „neproverena glasina“ ne može prekinuti. Tu je Gospod “iskušavao granice njegove vere“, tugom poljuljane, ali su je stihovi vratili Njemu. Danas Laline više nema, a u ulici Kralja Petra „rastu neki novi klinci“.



Knjiga će biti predstavljena sutra, 20. maja, u Studentskom klubu Mašinskog fakulteta. Početak je zakazan za 20 časova


Posle prve pesme Protest, u „obračunu sa njima“, gde bez dlake na jeziku ispoljava svoj stav, kao svojevremeno na protestnoj šetnji, sledi tematski ciklus posvećen Genti, generacijskom unikatu britke pameti i ciničnog humora, kojim je sebe branio od sveta. Pesnik se seća, razgovara sa pokojnim kumom, polemiše sa Bogom, nada se, iako zna da je nemoguće, da će se ponovo naći „Pod orajem“, kafani na kraju Laline : „I s kime ću sada kod Nindže il’ u Arizonu/Kume moj mili/sam ostadoh da hodim/Hoću l’ naći puta i na koju stranu/Nadalje bez tebe kuda ja da brodim?“, pita se u pesmi „Srce neutešno“ i poentira: „Da mi hodiš nebom s anđelima belim/duša da ti gore u spokoju bude/voleću te uvek bićem svojim celim/ako grešni jesmo, ne dam da nam sude“.

Drugi ciklus posvećen je Tomi, Gentinom bratu, Iću, kako ga je Trile zvao. „U lepoti i pameti izdašan je bio/o čojstvu tvome pričati ni neću/Dragi moj Iću, o lepoto naša/sada negde gore ti potraži sreću“. U pesmi Lalina ispoveda: „Otkad znadem ja za sebe/ s tvojim bratom sam i s tobom“.
Žabetu, čoveku široke duše i anđeoskog glasa, posvećen je treći ciklus pesama. Autor se obraća Bogu: „Zar si mor’o prigrabiti veliku dobrotu/druga našeg voljenoga/Božju lepotu?“... I „Ko će sada da zapeva kad se veselimo/Zajdi, zajdi jasno sonce/život da slavimo?“ U pesmi „Usud naš“ lamentuje: „Sve nas više gore ima, a sve manje dole/i sve manje mi mislimo, jer nas misli bole/Sve je manje nam radosti/a sve više sete/da volimo ne stižemo, a godine lete“.

Tu je i ciklus Mami: “Čekajući prvo sunce/da me vrati majci miloj/tvoj lik lepi navek osta/na pendžeru, u Lalinoj““. Majku traži u snovima da „“celiva lepo lice““, ona beži i kazuje: „“idi, ljubi golubice“, a onda: „“Kad ti bude ponajteže/u sanak ću tebi doći/Od gore te majka čuva/dani tvoji, moje noći““. Na majčine reči iz svog pera, pesnik odgovara: „Ako vratih deo onog/mila majko, što si dala/spokojno ću spavat onda/kosa mirno će da sedi.../A ti kazuj ocu gore/Uspomena na vas dvoje/neće nikad da izbledi“.

Pesma „Crna tica“ prekretnica je kojom se završava jedna i počinje drugačija celina. „“Man’ se mene, tico crna/I previše Bog mi uze/idi zobaj druga zrna/vrati meni moje suze“.

SMEJEM SE KROZ SUZE
Nije nam poznato da li je Trifković čitao mnogo voljenog i još više osporavanog, jednog od najkontroverznijih pesnika, Fransoa Vijona, ali nešto nas je podsetilo na ovog Francuza. Možda ponajviše stih: „Smejem se kroz suze“. To je njegovoj generaciji svojstveno. U najtežim situacijama, izvlačio ih je humor, specifičan, drugima jedva razumljiv, gotovo burleskan, od srca, do suza.


U narednim poetskim celinama, vraća se nada, jer, život uvek pobeđuje. Sestri Jaci piše da ga podseća na „svež vazduh/mio miris jorgovana/na lepotu odrastanja/i lakoću postojanja.“ Povratak radosti i smisla, koji opstaje uprkos bolu, najprisutniji je u pesmama napisanim kćerima Sandri: „blagosloven, Trile, jesi/Bogu hvala ti sad kliči/ i bliznakinjama Ivi i Maši, koje mu „dušu olakšavaju“, dok tihuje u samoći i „ bola spasavaju“. One su „hlad u vrele dane, mili cvrkut, luča što tminu seče... moj’ mirisi, moje boje, ka spokoju moja pruga“... U pesmi Amanet obznanjuje da će se “puna srca vinuti putem neba““, da nema za čim da žali, da je ostvario ono što je sanjao. Njih tri su njegova najveća radost i ne traži ništa više: „U amanet nastavite pronositi ime moje/da stignete dalje od me/dugi dajte nove boje“.

U stilu najboljih romantičara peva Trifković o ženama koje je voleo, o predaji, spokoju, snivanju, divnoj ženi, Šapčanki i lepoj Anđi, zaostalim gresima, „najlepšoj voćki u rajskome voću“, o čežnji koja zrelog čoveka pretvara u „šiparca od dvadeset leta“, ali i samoći i ljubavi koja odlazi...

Šta ostaje posle poezije? Uglavnom ništa, zato što je poezija kraljica pisane reči, visoko na pijedestalu. Međutim, Trifković nam daje neočekivani i urnebesni zaokret. U pričama-anegodatama: „Bitno je da se valja“, „Kad opelo pređe u otelo“, „Potisnuo, dve rupe na Hallsu, Dule je tata“, „Svezbogdecendija na brdovitom Balkanu“ autor pokazuje čitalačko iskustvo i britak humor.
„Volim i da se smejem i da plačem“ naslovili smo intervju sa njim, prvi u okviru feljtona o uspešnim Šapčanima (13. april 2017), koji je objavljen na kraju knjige, kao završnica, što nas je dodatno obradovalo.
Mira Filipović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa