19. maj 2022.19. maj 2022.
Starešina manastira Kaona iguman Filimon, predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić i načelnica opštinske uprave Vladimirci Slavica Mirković/Foto: Glas Podrinja

Starešina manastira Kaona iguman Filimon, predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić i načelnica opštinske uprave Vladimirci Slavica Mirković/Foto: Glas Podrinja

Obeležavanje jubileja manastira Kaona

Manastir Kaona ovog leta obeležava 630 godina postojanja. Prema nekim zapisima izgradnja hrama je započela posle Kosovske bitke, a završena je tri godine kasnije (1392). Hram svetih arhangela Mihaila i Gavrila, iz vremena Nemanjića, pominje se 1548. godine, a obnavljan je 1756. godine. Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve 1892. godine.

-Od izgradnje manastir je uvek delio sudbinu svog naroda. Više puta je spaljen, oštećen, ali je uvek obnavljan. Brojni vernici, iz zemlje i inostranstva vezani su za manastir. Dolaze, pomažu prilozima, radom i trudom. Tako želimo da 28. avgusta budu prisutni svi oni koji osećaju da pripadaju ovde. Svaki jubilej je važan, ali ono što je najvažnije je Sveta liturgija koju u našoj bogomolji služimo vekovima svakodnevno - rekao je iguman manastira Kaona Filimon.
Važan jubilej, 630 godina od izgradnje hrama/ Foto: Glas Podrinja

Monaštvo manastira uz podršku Opštine Vladimirci prirediće različite prigodne programe od juna do septembra povodom 630 godina od izgradnje hrama.

-Kada govorimo o jubilejima i istoriji vidimo da je manastir pre svega, a naša pravoslavna vera iznad svega. Opštinska Vladimirci će pomoći u obeležavanju ovog značajnog jubileja, jer je Manastir najlepši deo naše Opštine i na to smo veoma ponosni - istakao je predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić.

Program obeležavanja jubileja započeće na Mladu nedelju, 5.juna kada će nakon služenja Svete liturgije biti organizovan crkveno-narodni sabor.

Bogomoljačko bratstvo manastira, 28. avgusta na Veliku gospojinu okupiće vernike iz zemlje i sveta, te će im biti domaćin tog dana u manastiru.

U septembru se očekuje dolazak patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, predstavnika iz državnog rukovodstva i brojnih vernika. Tačan datum obeležavanja jubileja biće naknadno saopšten navode iz manastira Kaona.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa