19. maj 2022.19. maj 2022.
Edukacija Instituta "Batut" i Zavoda za javno zdravlje Šabac (Foto: Glas Podrinja)

Edukacija Instituta "Batut" i Zavoda za javno zdravlje Šabac (Foto: Glas Podrinja)

Edukacija zdravstvenih radnika iz oblasti demografije

Republika Srbija se poslednjih decenija suočava sa kompleksnim demografskim problemima. Prepoznajući ove probleme Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" zajedno sa Zavodom za javno zdravlje Šabac danas odrganizuje edukaciju zdravstvenih radnika iz domova zdravlja.


Foto: Glas Podrinja


Predstavnici Instituta upoznaće učesnike sa osnovnim informacijama o postojećoj zakonskoj regulativi i stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja stanovništva Republike Srbije.

-Sve nas je manje, sve smo stariji i to daje na značaju temi očivanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Ova edukacija je upravo u cilju poboljšanja nataliteta i očuvanja reproduktivnog zdravlja. Tema je kompleksna i zahteva multisektorski pristup, ne samo uključenje zdravstvenog sektora. Mi kao zdravstveni radnici možemo da utičemo na poboljšanje svesti ljudi o značaju očuvanja reproduktivnog zdravlja, odlaska na redovne preventivne preglede. Podaci pokazuju da se naše žene kasno javljaju lekaru, uglavnom sa uznapredovalim stadijumom bolesti.Između ostalog i nelečene seksualno prenosive bolesti dovode do steriliteta. Lečenje je dugotrajan proces, navela je prim. dr Katarina Boričić iz Instituta "Batut".

Foto: Glas Podrinja


Problemi se manifestuju stalnim smanjenjem ukupnog broja stanovnika, padom nataliteta, porastom prosečne starosti stanovništva, koncentracijom stanovništva u urbanim sredinama, kao i konzervativnom kontrolom rađanja i rizičnim seksualnim ponašanjem stanovništva.

-Veliko nam je zadovoljstvo što konačno više ne pričamo samo o kovidu, već i o drugim stvarima koje nas veoma pogađaju. Natalitet je u padu i stanovništvo je jako ostarelo, kako u Mačvanskom okrugu, tako i u celoj Srbiji. Ovom prilikom krećemo sa nekim preventivnim merama i kako treba da se rade, upoznajemo zakonsku regulativu i kakvo je seksualno i reproduktivno zdravlje u populaciji u našoj zemlji, rekla je dr Dragana Radojičić, pomoćnik direktora za poslove javnog zdravlja iz oblasti epidemiologije i mikrobiologije Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa