Info

24. maj 2022.24. maj 2022.
Održana 15. sednica Skupštine grada(Foto: Glas Podrinja)

Održana 15. sednica Skupštine grada(Foto: Glas Podrinja)

Usvojen završni račun za 2021. godinu

Na danas održanoj 15. sednici Skupštine grada najvažnija tačka dnevnog reda bilo je usvajanje završnog računa grada Šapca za 2021. godinu. Na dnevnom redu je bilo još 25 tačaka koje su se uglavnom odnosile na funkcionisanje javnih preduzeća i urbanističke odluke.


Usvojen završni račun za 2021. godinu (Foto: Glas Podrinja)


-Sa zadovoljstvom konstatujem da je 2021. godina završena sa velikim suficitom u budžetu i da smo odgovornim odnosom prema novcu svih Šapčana uspeli da napravimo veliki poslovni rezultat. Ono što je bitno je da nijedan jedini dinar kredita nismo uzeli u periodu stupanja na dužnost ove vlasti. Trudićemo se da i u narednom periodu ne zadužujemo grad. Prihodi u budžetu grada su za oko 350 miliona veći nego što su bili planirani. Za kredite koji su napravljeni u prethodnom periodu, za glavnice i kamate, u prethodnoj godini smo izdvojili 252 miliona, kao i 101 milion dinara za neplanirane troškove, gde se prethodna vlast zadužila, a to nije evidentirala kao nešto što treba da se plati, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Ponovo bez opozicije (Foto: Glas Podrinja)


Ovoj sednici Skupštine, ponovo, nije prisustovao niko od opozicije. Podsećamo, na prethodnih nekoliko zasedanja prisustvovala su tri odbornika sa liste “Nebojša Zelenović – Šabac je naš”: Dragan Stanković i Miloš Jevtić iz Inicijative “Selo – grad” i Dušan Tufegdžić iz Pokreta “Buđenje”.

Sednica u korektnoj atmosferi i dobrom redu (Foto: Glas Podrinja)


-Sednica je protekla u korektnoj atmosferi i dobrom redu. Ovde se odlučuje o važnim temama za grad Šabac. Sve što se dešava na sednicama kasnije se pretoči u rad Gradske uprave i realizuje se u gradu. Najavljivali smo da će 2021. godina biti godina finansijske konsolidacije i sada smo kroz završni račun budžeta videli da se to i ostvarilo. Odgovorno se odnosilo prema budžetu, sagledani su svi rizici koji su bili u proteklom periodu i bez dizanja kredita vraćali su se stara potraživanja. Nije se stalo sa novim investicijama. Rađene su krupne stvari tokom prošle godine. Naša javna preduzeća posluju u skladu sa njihovim programima poslovanja koji su ovde doneti. Oni imaju investicije i pored obezbeđenog poslovanja ulažu i u budućnost. Unutar preduzeća se vodi odgovorna poslovna politike. Planovi detaljen regulacije govore o tome da grad nastavlja da se razvija i da se gradi. Ono što me ne raduje da odbornici opozicije nisu došli ni na ovu sednicu. To može da znači da oni nemaju neke veće argumente i na račun vlasti nisam ni čuo neke ozbiljnije kritike. Ipak, razmena mišljenja doprinosi tome da se bolje razumeju odluke koje Skupština donosi, rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

Na sednici su usvojeni srednjoročni planovi poslovne strategije i razvoja javnih preduzeća, operativni plan odbrane od poplava na vodotocima drugog reda na teritoriji Šapca za ovu godinu, izveštaj o radu Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca za prošlu godinu i Akcioni plan za pravedan upis učenika u osnovne škole. Takođe, odlukom Skupštine su raspušteni saveti mesnih zajednica Desić, Drenovac, Majur i Nakučani.

Na sednici je usvojen i drugi rebalans programa poslovanja JKP “Toplana Šabac” za ovu godinu.
-Zbog situacije sa energentima u čitavom svetu i kod nas, primorani smo da tražimo alternativne izvore energetskog snabdevanja grad u sledećoj grejnjoj sezoni. Odobrili smo rebalans kako bismo sa 12 miliona izvršili neophodne rekonstrukcije u postrojenjima “Toplane” i omogućili da i drugi energentni, sem gasa, budu dostupni.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

23. jun 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa