26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: Mačva Info

Foto: Mačva Info

Knjiga “30 srpskih zašto” predstavljena u biblioteci u Bogatiću

U Narodnoj biblioteci “Janko Veselinović” sinoć je održana promocija knjige Dragana Miloševića “30 srpskih zašto”, koja je naišla na veliko interesovanje čitalačke publike iz Mačve. Na samom početku, autora i okupljene pozdravila je direktorka ustanove, Dragica Tešić.

“30 srpskih zašto”, kako Milošević ističe, veoma je aktuelna knjiga, a prethodila joj je autorova trilogija, u kojoj je centralna tema bio zaborav i gde je opisano preko 120 legendarnih srpskih ličnosti.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam u ovde, prvi put je moja knjiga u Bogatiću, iako ima mesta u Zapadnoj Srbiji gde su moja dela promovisana i po nekoliko puta. “30 srpskih zašto” je moj nastavak nastojanja da dam svoj lični doprinos kako bi kultura sećanja konačno u našoj zemlji počela da nadvladava “kulturu zaborava i nezahvalnosti”. Sastavljena je od trideset eseja, koja čitaocu i javnosti saopštava i skreće pažnju na 30 aktuelnih tema od nacionalnog interesa. Neke od njih su čak u poslednje vreme i dodirnute, ali te dešifrovane neistine i zablude kojima smo, nesumnjivo, bili robovi poslednjih 70 godina su i dalje marginalizovane teme. Za svaku naciju je poražavajuće da ne zna sopstvenu istoriju i ja često u svojim knjigama apostrofiram čuvenu rečenicu “Najlakše se uništava jedan narod ako mu se onemogućavaju saznanja o sopstvenoj istoriji”. Iz moje trologije čitalac dobija određena saznanja, a ja sam u poslednjoj knjizi želeo da, postavljanjem trideset pitanja, stavim do znanja da je urgentno vreme, ovih poslednjih tridesetak godina kada se intenzivno vrši prekrajanje istorije, da te teme moraju biti prioritetne. Među trideset eseja nalaze se i oni iz praistorije i srednjevekovne kulture i stvaralaštva, ali i savremenije aktuelne teme”, rekao je Dragan Milošević.

Mačva Info

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa